Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Swami Vishnudevananda (1927-1993)

 

Swami Vishnudevananda (ook Swami Vishnu) incarneerde als Kuttan Nair op 31 december 1927 in Kerala (Zuid India) en verliet deze dimensie op 9 november 1993 in Uttarakhand (Noord India). De jonge Kuttan viel op door zijn sterk karakter en vastberadenheid. Deze zouden hem later nog goed van pas komen in zijn spirituele en andere activiteiten. Als tiener ging hij bij het (Brits-Indische) leger. Het was in deze periode dat hij 'toevallig' een artikel vond van Swami Sivananda. Deze gebeurtenis zou zijn leven drastisch veranderen.

Hij bezocht daarop een aantale keren de Ashram van Sivananda in Rishikesh, waar hij door de grote Yogi zelf werd onderricht. In 1947 ging Kuttan definitief in de Sivananda Ashram wonen. Daar werd hij in 1949 door Sivananda tot swami gewijd en kreeg de naam Swami Vishnudevananda. Naast de Raja Yoga specialiseerde hij zich daar ook in de Hatha Yoga. Hij was dan ook (op wereldvlak) een van de top Hatha-yogi's. In de ashram onderwees hij honderden IndiŽrs en westerlingen in Yoga en meditatie.

In 1957 ondernam Vishnudevananda, op vraag van velen en gesteund door Swami Sivananda, een aantal reizen naar diverse landen. Hij bezocht ondermeer MaleisiŽ, Hong Kong, Japan, De VS en Canada. In dit laatste land, waar hij meerdere spirituele centra en ashrams oprichtte, vestigde hij zich permanent. Door de voordrachten, persoonlijke adviezen en lessen die hij gaf en door de boeken die hij schreef bracht Swami Vishnudevananda honderdduizenden in contact met het spirituele pad en de universele wijsheid van het Oosten.

In  1970 ondernam Swami Vishnudevananda een reeks vredesmissies, waarbij hij vanuit een (door hemzelf bestuurd) vliegtuigje bloemen en strooibiljetten liet neerdwarrelen boven een aantal 'probleemgebieden'. Hij deed dat boven ondermeer: Berlijn, Belfast, Bangladesh, Jerusalem en het Suez kanaal.

Citaat van Swami Vishnudevananda: 'Health is wealth. Peace of mind is happiness. Yoga shows the way.' ('Gezondheid is rijkdom. Een rustige geest is geluk. Yoga toont de weg').

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: Naast de 9 ashrams (in de VS, Canada, de Bahamas, India, Frankrijk en Oostenrijk), de 19 (officiŽle) centra zijn er wereldwijd vele tientallen centra waar men zich inspireerd op de yoga-visie van Vishnudevananda. De Yoga-leraren-opleidingen van de Vishnudevananda-scholen hebben reeds meer dan 25000 yogaleraars opgeleid!

Projecten (humanitaire, ecologische, enz): In alle centra, gebaseerd op de visie van Swami Vishnudevananda, is er aandacht voor ecologie. In een aantal landelijke centra zet men dat uitgebreid om in de praktijk, zoals in de Yogafarm.

Boeken, DVD's, CD's: The Complete Illustrated Book Of Yoga (een wereld yoga-klassieker!), Meditation And Mantras, Yoga Mind And Body, Learn Yoga In A Weekend, enz. Nederlands: Het Volledig GeÔllustreerde Yogaboek.

Websites: www.sivananda.org , www.sivananda.eu

Video's: Swami Vishnudevananda on TV 1960 , Swami Vishnu-devananda talks about Himself 1974 Yoga Farm , The History of Yoga Camp , Swami Vishnu-devananda talks about Yoga & Life

 

 

 

tumblr site counter