Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Vimala Thakar (1921-2009)

 

Vimala Thakar incarneerde op 15 april 1921 in Bilaspur (Maharashtra, India) in een Brahmaanse familie en verliet deze aarde op 11 maart 2009 in Mount Abu (Rajasthan, India). Van in haar jeugd interesseerde ze zich in spirituele zaken en beoefende ze meditatie, later studeerde ze ook Oosterse en Westerse filosofie.

In 1953 sluit ze zich aan bij de Land Gift ('Bhoodan') Program van Vinoba Bhave, de spirituele opvolger van Mahatma Gandhi. Deze wil stukken land geven aan de allerarmsten in India. In deze context reist ze heel wat jaren rond in India en is ze heel actief in sociale projecten.

In 1958 ontmoet ze Jiddu Krishnamurti. Dit is voor haar een aanleiding om zich de volgende jaren meer naar binnen te richten en te zoeken naar innerlijke verdieping en balans. Vanaf het begin van de jaren 60 tot in 1991 reist ze de wereld rond en geeft voordrachten en adviezen. Zo spreekt ze o.a. in Frankrijk, Nederland, Zwitserland, Noorwegen, Polen, ItaliŽ, de VS, Japan, AustraliŽ en Hong Kong. daarna concentreert zij zich (door gezondheidsredenen) op India, waar ze actief spiritualiteit blijft promoten. Zo blijft ze tot late leeftijd mensen ontvangen in haar huis in Mount Abu.

Vimala Thakar is een van de grote hedendaagse spirituele leraren. Kenmerken voor haar is zeker de band die ze altijd heeft gelgd tussen spiritualiteit en zorg voor de medemens.

Citaat van Vimala Thakar: 'We must go to the roots of the problem, to the core of the human psyche, recognizing that collective social action begins with action in individual life. We cannot separate the individual and the society'..('We moeten naar de kern gaan van het probleem, dwz de kern van de menselijke psyche en ons realiseren dat collectieve sociale handeling begint met het handelen in het persoonlijke leven. We kunnen individu en maatschappij niet scheiden.')

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: De Shiv Kuti Ashram in Mount Abu (India) was de thuisbasis van Vimala Thakar.

Projecten (humanitaire, ecologische, enz): Vimala Thakar was betrokken bij diverse humaniteire projecten, waaronder natuurlijk het Land gift program.

Boeken: On an Eternal Voyage, Benares University Talks, Mutation of Mind, Silence in Action, Talks in Australia

Websites: www.vimalathakar.org , www.vimalathakar.fr

Video's: A tribute to Vimala Thakar

 

 

 

tumblr site counter