Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Swami Yogananda (1893-1952)

 

Swami Yogananda (Paramahansa Yogananda) incarneerde op 5 januari 1893 in de plaats Gorakhpur (U.P., Noord India) als Mukunda Lal Ghosh en verliet deze aarde op 7 maart 1952 in Los Angeles (V.S.). Reeds op heel jonge leeftijd was de kleine Mukunda ge´nteresseerd in spirituele zaken. Hij zocht regelmatig bekende en minder bekende wijzen, yogi's en sadhu's op. Van hen leerde hij al heel wat spirituele wijsheid.

Toen Mukunda 17 was begon zijn spirituele reis voor goed. Hij ontmoette toen zijn guru (leraar) in Swami Sri Yukteswar Giri (Sri Yukteswar). Onder zijn spirituele leiding zou Mukunda Lal Ghosh heel wat jaren blijven. Mukunda studeerde aan het Serampore College (een onderdeel van de Universiteit van Calcutta) en verbleef in de ashram van Sir Yukteswar in diezelfde stad. In 1915 studeerde hij af aan dit Serampore College en in 1917 werd hij door Sri Yukteswar tot swami (monnik) ingewijd met de naam Swami Yogananda Giri. Yogananda stichtte in India de Yogoda Satsanga Society.

In 1920 vertrok hij naar de Verenigde Staten waar hij (in Boston) het 'International Congress of Religious Liberals' bijwoonde. Hij zou in dat land blijven tot bij zijn overlijden in 1952. In 1920 stichtte Yogananda de Self-Realization Fellowship met hoofdzetel in Los Angeles, California. In 1946 publiceerde hij zijn levensverhaal in het boek ('Autobiography of a Yogi'/ 'Autobiografie van een yogi'). Dit boek bracht en brengt nog steeds honderdduizenden uit Oost en West tot het spirituele pad.

Citaat: 'Making others happy, through kindness of speech and sincerity of right advice, is a sign of true greatness. To hurt another soul by sarcastic words, looks, or suggestions, is despicable.' (' Anderen gelukkig maken door een vriendelijk woord en een oprechte aanmoediging is een teken van ware grootheid. Anderen kwetsen door sarcastische woorden, blikken of suggesties is beneden alles.')

 

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: De Yogoda Satsanga Math in Kolkata (Calcutta) is de hoofdzetel van de Yogoda Satsanga Society in India en de hoofdzetel van de Self-Realization Fellowship is in Los Angeles, California. Verspreid over de hele wereld zijn er verder honderden centra ('meditation circles'), groepen en ashrams ge´nspireerd door de leer en de visie van Swami Yogananda.

Boeken: 'Autobiografie van een yogi', geschreven door Yogananda is een van de grote klassieke spirituele werken van deze tijd en  een bron van waardevolle informatie. Het is ondertussen vertaald in 28 talen en wordt wereldwijd gelezen.

Websites: Yogoda Satsanga Society of India , Self-Realization Fellowship (SRF) website , Ananda website , Center for Spiritual Awareness website

Video's: Yogananda - A personal tribute to a great yogi  , Prayer at night

 

 

 

tumblr site counter