Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Swami Vivekananda (1863-1902)

 

Swami Vivekananda incarneerde als Narendra Nath Datta op 12 januari 1863 in Calcutta (nu Kolkata, India) en verliet deze aarde op 4 juli 1902 ook in Calcutta. Reeds als kind was Narendranath al gefascineerd door swami's, sadhu's, yogi's, mystici en ook door de rijke spirituele traditie van India. Hij was ook actief in de kunst en in de muziek. Zo kreeg hij een opleiding in de Indiase klassieke muziek.

Hij studeerde ondermeer westerse logica, westerse filosofie en de geschiedenis van Europa. Ook las hij heel wat westerse filosofen en schrijvers, maar ook werken in het Sanskriet en in het Bengali (zijn moedertaal). Hij werd lid van de Vrijmetselaars en van de Brahmo Samaj (een Indiase religieus-filosofische beweging). In een later stadium ontmoette hij de grote Indiase mysticus Sri Ramakrishna, die zijn persoonlijke leraar (guru) zou worden.

In het begin was Narendranath helemaal niet overtuigd van de spirituele waarde van Ramakrishna. Zijn houding tegenover de wijze was heel sceptisch. Slechts mettertijd raakt hij overtuigd van de grootheid van zijn leraar en werd zijn belangrijkste en bekendste leerling. Op vraag van Ramakrishna zelf nam Narendranath, na de dood van zijn guru in 1886, de leiding over van de groep leerlingen. Na een tijd werd Narendranath bekend onder de naam Swami Vivekananda. Vivekananda richtte de Ramakrishna Mission op, die nu nog altijd een van de grote spirituele groepen is in India en daarbuiten.

Vivekananda trok ook heel India rond, waarbij hij diverse grote wijzen ontmoette en ook zelf lezingen en adviezen gaf. In 1893 bezocht hij Japan, China, Canada en ook de VS. In de VS gaf hij op 11 september 1893 een toespraak in het Parliament of the World's Religions. Gedurende twee jaar gaf hij lezingen en persoonlijke adviezen in diverse steden van de VS. Later bezocht hij ook twee keer Groot-BrittanniŽ, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Griekenland, Turkije en Egypte. Overal kenden zijn toespraken een groot succes.

Swami Vivekananda was een van de eersten die de oude Indiase wijsheid naar het Westen bracht. Hij kreeg mettertijd ook een reeks westerse leerlingen, waaronder (de bekendste) Sister Nivedita (Margaret Noble) was. Zijn spirituele invloed in Oost en West was - en is nog steeds -  heel groot.

Citaat van Swami Vivekananda: 'The Vedanta recognizes no sin it only recognizes error. And the greatest error, says the Vedanta is to say that you are weak, that you are a sinner, a miserable creature, and that you have no power and you cannot do this and that.' ('Vedanta erkent geen zonde, ze erkent alleen fouten. En de grootste fout, volgens Vedanta, is te zeggen dat je zwak bent, dat je een zondaar bent, een miserabel schepsel, dat je geen kracht hebt en niets kunt.')

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: De Belur Math (in Kokata, India) is de hoofdzetel van de Ramakrishna Math en de Ramakrishna Mission. De Ramakrishna Mission heeft afdelingen over de hele wereld.  Klik hier voor de lijst. Daarnaast zijn er miljoenen mensen die geÔnspireerd zijn door de leer en het leven van Swami Vivekananda en zijn leraar Sri Ramakrishna.

Projecten (humanitaire, ecologische, enz): De Ramakrishna Mission heeft tientallen humanitaire projecten lopen in India, Bangladesh, Birma en Sri Lanka.

Boeken: Engels: Karma Yoga, Raja Yoga, Vedanta Philosophy, Practical Vedanta, enz. Nederlands: Raja Yoga, Vedanta, Karma-, Bhakti-, Jnana- En Raja-Yoga

Websites: www.belurmath.org , www.advaitaashrama.orgwww.ramakrishna.us

Video's: Swami Vivekananda 1893 Chicago Speech Part I   , Documentary on Swami Vivekananda  ,  Belur Math (documentaire)

 

 

 

tumblr site counter