Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Swami Ramdas  (1884-1963)

    

Swami Ramdas (ook: Papa Ramdas en Ramdas - niet te verwarren met Ramdass, de Amerikaanse spirituele leraar-) incarneerde op deze aarde als Vittal Rao in 1884 in Hosdrug (Kerala, India) en verliet deze dimensie weer in 1963 in Kasaragod/Kanhangad (Kerala, India). Zijn ouders waren Balakrishna Rao and Lalita Bai.

Tot zijn zesendertigste leidde hij een alledaags leven, met alle beslommeringen die daarbij horen. Toen begon zijn spirituele interesse te groeien, mede door de boeken van o.a. Swami Vivekananda, Ramakrishna en Rama Tirtha. Hij realiseerde zich dat een materialistische levenswijze geen antwoord kon bieden op de diepste menselijke vragen en problemen. Hij begon toen ook met de beoefening van Mantra Yoga (het meditatief reciteren van een mantra). Zijn keuze viel op de Rama mantra: 'Om Sri Ram Jai Ram Jai Jai Ram'. Hij trok India rond en bezocht diverse spirituele plaatsen en leraars.

In die periode nam hij ook de naam 'Ramdas' aan. Een van de grote wijzen die hij ontmoette was Sri Ramana Maharshi, in wiens ashram hij een tijd verbleef. Deze had een enorm en diepgaand effect op Ramdas. Ook bezocht hij diverse spirituele krachtplaatsen in de Himalaya-regio van Noord India. Daarna keerde hij terug naar het zuiden, waar hij drie maanden verbleef en mediteerde in de Panch-Pandava grot in Kadri (in de buurt van Mangalore, Kerala). Daar bereikte hij het Kosmisch Bewustzijn.

Mettertijd verzamelden zich leerlingen rond Ramdas en in 1931 werd in Kanhangad (Kerala) de Anandashram opgericht. In 1954 maakt hij, samen met een aantal leerlingen, een wereldreis, waarbij hij o.a. BelgiŽ bezocht en lezingen en adviezen gaf. Ramdas was mede door de films van Arnaud Desjardins bekend geworden in het Westen. Het leven en de leer van deze grote mysticus waren en blijven een grote inspiratiebron voor vele duizenden in Oost en West.

Citaat van Swami Ramdas: 'Just as a flower gives out its fragrance to whomsoever approaches or uses it, so love from within us radiates towards everybody and manifests as spontaneous service.' (Zoals een bloem zijn geur schenkt aan ieder die ze benaderd of gebruikt, zo ook straalt innerlijke liefde uit naar iedereen en manifesteert zich als spontane hulp).

 

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: Samen met Krishna Bai, zijn bekendste leerlinge en opvolgster, richtte Swami Ramdas de mooie en sfeervolle Anandashram op. Deze bevindt zich in Kanhangad, Kerala, India. Ook in de rest van de wereld zijn er diverse centra die geÔnspireerd zijn door de visie van Ramdas.

Projecten (humanitaire, ecologische, enz): De ashram in Kanhangad heeft een diervriendelijke boerderij (Goshala), gebaseerd op geweldloosheid ('ahimsa') en een keuken die gratis vegetarische maaltijden geeft aan de armen. Mededogen staat ook centraal in de levensvisie van Swami Ramdas.

Boeken: Engels: In quest of God (zijn autobiografie), Ramdas speaks, Poems of Swami Ramdas, The Divine Life, The Sayings of Ramdas, enz. Nederlands: God ervaren.

Websites http://www.anandashram.org/html/about.html

Video's: Ramdas and Krishnabai , Anandashram, Kerala , Anandashram Daily Programs

 

 

 

 

tumblr site counter