Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Sri Aurobindo (1872-1950)

    

Aurobindo Ghosh (of Ghose) incarneerde op deze aarde op 15 augustus 1872 in Calcutta (Bengalen, India) en verliet deze wereld op 5 december 1950 in Pondicherry, India. Hij wordt meestal 'Sri Aurobindo' genoemd, of in het Bengaals 'Sri Orobindo'.

Aurobindo Ghosh vertrok op zevenjarige leeftijd, samen met een paar broers, al naar Engeland. Daar kreeg hij een door en door westerse opvoeding. Eerst kreeg hij privé-onderwijs, daarna ging hij naar de Saint Paul's School in Londen en later ook naar het King's College in Cambridge. Overal haalde hij de beste resultaten. Hij werd een specialist in westerse literatuur en leer ondermeer Latijn, Grieks, Frans en Bengaals. Zijn moedertaal was het Engels.

Hij zag echter af van een geplande en goedbetaalde functie in de Indiase 'Civil Service' en in 1893 keerde hij terug naar (Brits) Indië, waar hij in dienst trad bij de maharaja van Baroda en later daar ook les gaf aan het Baroda State College. Hij begon zich toen ook in te zetten voor de onfhankelijkheidsstrijd van zijn geboorteland. Aurobindo was actief in de onafhankelijkheidsbeweging en werd zelf een van haar leiders. In 1908 werd hij om die redenen door de Britse overheid gevangengezet.

In de gevangenis begon zijn interesse in spiritualiteit zich te ontwikkelen, bestudeerde hij de Indiase klassieke schriften en beoefende hij meditatie en yoga. Daar kreeg hij een aantal diepgaande spirituele ervaringen, ondermeer contact met hogere astrale gidsen. Toen hij uit de gevangenis kwam had hij alle politieke activiteiten al opgegeven.

Hij ontmoette een spirituele leraar 'Lele' genaamd die hem verder inspireerde op zijn spiritueel pad. Daar de Britten hem nog steeds als een politieke dreiging zagen besloot Aurobindo zicn Pondicherry (nu Puducherry), een Franse kolonie in India, te vestigen. Daar vergaderden zich een aantal

leerlingen rond hem, waaronder Mira Alfassa, waarmee hij de rest van zijn leven samenwerkte. In 1926 richtte hij in Pondicherry een ashram op. In 1950 verliet Sri Aurobindo deze aarde.In 1968 ging, op  initiatief van Mira Alfassa ('de Moeder') Auroville van start.

Citaat: 'Alle godsdiensten hebben een aantal zielen gered, maar geen enkele heeft de mensheid kunnen vergeestelijken. Want daarvoor zijn er geen erediensten en geloofsbelijdenissen nodig, maar een aanhoudende en alles omvattende poging tot spirituele zelfevolutie.'

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: De Sri Aurobindo Ashram, gesticht door Aurobindo bevindt zich in Puducherry. Auroville, de  internationale stad, is ook geïnspireerd door de leer van Sri Aurobindo. Wereldwijd zijn er ook honderden ashrams, centra, scholen die steunen op de visie van deze grote spirituele leraar, zoals de Sri Aurobindo International School in Hyderabad, India, de Sri Aurobindo Ashram in Delhi of het Centre Aurobindo et Mère in Graulhet, zuid Frankrijk.

Projecten (humanitaire, ecologische, enz): Auroville, met zijn 2000 inwoners, is het belangrijste humanitaire en ecologische project dat steunt op de visie van Sri Aurobindo. Daarnaast hebben heel wat Aurobindo-centra over de wereld hun initiatieven op deze vlakken.

Boeken, DVD's, CD's: The Life Divine, The Record on Yoga, Early Cultural Writings, Yoga/Religie, De toekomstige maatschappij, Wedergeboorte, India. Satprem schreef een biografie over Aurobindo: 'Sri Aurobindo of het avontuur van bewustzijn'.

Websites: Sri Aurobindo Ashram Puducherry, Sri Aurobindo International School , Sri Aurobindo Ashram in Delhi, Auroville International, Centre Aurobindo et Mère

Video's: Sri Aurobindo and His Dreams, The Mother On Sri Aurobindo, Sr Aurobindo Ashram in Puducherry, Auroville - The City of Dawn, Auroville-India

 

 

 

tumblr site counter