Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Siva en Narayan Kiekens (1937-) en (1935-)

  

Siva Kiekens (links op de foto) incarneerde als Louis (Lodewijk) Kiekens op 6 augustus 1937 in Wieze (Oost-Vlaanderen, BelgiŽ) en Narayan(a) Kiekens (rechts op de foto) incarneerde als Jozef Kiekens op 19 juni 1935, ook in Wieze. In 1950 reeds zagen de twee broers Swami Sivananda uit Rishikesh (India) tijdens een nieuwsuitzendig in de cinema in Aalst. Dit zei hen niet veel, maar later zou deze korte 'kennismaking' wel een diepgaand vervolg krijgen...

In 1959 begonnen ze met de beoefening van yoga-technieken (vooral de asana's of houdingen). Later kwamen ze in het boek 'Yoga' van Rama Polderman de naam Swami Sivananda nog eens tegen. Ze schreven hem en de grote Indiase yogi antwoordde hen prompt. Op zijn aanraden stichtten ze in 1962  'Yoga Vedanta Aalst' (afdeling  van de Divine Life Society, de spirituele organisatie opgericht in 1936 door Swami Sivananda).

De twee broers begonnen met het geven van yogalessen en kort daarop ook met het uitgeven van een yogatijdschrift 'Licht van Sivananda'. In de loop der jaren bezocht een aantal van de direkte leerlingen van Sivananda het centrum in Aalst. De swami's Chidananda (in het midden op de foto), Satchidananda en Hridayananda zijn daaronder de bekendste. Siva Kiekens verbleef in 1970 een tijd in de Sivananda Ashram in Rishikesh, India. Narayan zou er meerdere keren verblijven.

In 1970 begonnen Siva en Narayana met de opleiding van yogaleraars in de Yoga Academie. Deze is heel populair en heeft ondertussen al honderden yogaleraren in BelgiŽ en Nederland gevromd. Naast de Hatha Yoga-lessen worden ook meditatielessen, satsangs en yoga-retraites gegeven. Yoga Vedanta Aalst heeft ook al een reeks boeken gepubliceerd. Een paar jaar geleden begon Siva (nu ook gekend als Krishnamoekh) een centrum in Gent, genaamd 'Bahoedaka Yoga'.

Citaat van Narayan Kiekens: 'De goeroe zet de discipel op het pad van Yoga, het pad dat verlicht en verlost. Hij openbaart hem dat hij in wezen iets heel wonderlijks is, dat in de Vedantafilosofie wordt aangeduid met de woorden Satchidaananda, Bestaan (Sat), Bewustzijn (Chit) en Zaligheid (Aananda). De goeroe toont de discipel de weg en leert hem hoe de hindernissen op zijn pad moeten worden opgeruimd, want het pad gaan is nog iets anders dan het pad kennen.'

Citaat van Siva Kiekens (Krishnamoekh): 'Bewustzijn is onveranderlijk en tijdloos Waarnemen dat schittert in de functies van de zintuigen, maar dat zelf zonder zintuigen is.'

 

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: Yoga Vedanta Aalst heeft de Sivananda Ashram in Aalst, onder leiding van Narayana.  Siva (Krishnamoekh) leidt, in Gent, de Bahoedaka Yoga.

Projecten (humanitaire, ecologische, enz): Uit Yoga Vedanta Aalst ontstond de vereniging Kurukshetra, die in India diverse melaatsenprojecten steunt.

Boeken, DVD's, CD's: Dit zijn enkele boeken van Yoga Vedanta Aalst: Wegwijs in Yoga, Sivananda Gita, Kijk op Yoga, Yogakompas, Sivananda - Onthoud. Vergeet. , Yogagids, enz.

Websites: Yoga Vedanta Aalst , Kurukshetra , Bahoedaka Yoga

Video's: Yoga retraite van Yoga Vedanta Aalst

 

 

 

 

tumblr site counter