Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Shankaracharya (788 - 820)

   

Shankaracharya (ook: Acharya Shankara, Adi Shankara) incarneerde in het jaar 788 in Kalady (Kerala, India) en verliet deze aarde in het jaar 820 in Kedarnath (Uttarakhand, India). De vader van Shankara was Sivaguru en zijn moeder heette Aryamba. Sivaguru overleed reeds toen Shankara zeven was, zodat hij in hoofdzaak door zijn moeder werd opgevoed en onderwezen. Zij leerde hem de oude Indiase schriften kennen. Al heel vroeg wilde Shankara sannyasin (swami, monnik) worden, maar zijn moeder stond dit eerst niet toe. Pas na lange tijd stemde ze toch in.

Shankara trok naar het noorden van India om een spirituele leraar (guru) te zoeken. Die ontmoette hij in Badrinath, in de Himalayas. Zijn naam was Swami Govindapada. Deze wijdde hem dan ook formeel in tot monnik. Shankara kreeg van zijn guru een grondige opleiding en daarna trok hij in India rond om zijn inzichten en wijsheid te onderrichten aan wie ze wilde horen. Shankaracharya had een zeer grote invloed in de spirituele revival die het land toen beleefde. Daarom wordt hij door vele IndiŽrs gezien en gerespecteerd als een van de allergrootste spirituele leraars.

Adi Shankara bracht tienduizenden tot spiritualiteit, initieerde velen tot monnik en richtte vier belangrijke 'matha's' (ashrams, kloosters) op in India. Zijn belangrijkste leerlingen waren:  Sureśvara, Hastamalakacharya, Padmapāda, and Totakacharya. Centraal in zijn leer (de Advaita Vedanta) is dat het inidividu (Atman) in wezen niet verschilt van het Absolute/de Kosmische Intelligentie (Brahman) en dat ieder mens in staat is dit inzicht te realiseren.

Citaat van Shankaracharya:'Oh, Fool! Give up your insatiable desire for earthly possessions; be sensible and develop serenity and contentment. Be satisfied and happy with whatever you may earn
by the sweat of your brow and whatever has destiny marked for your lot.' ('O, Dwaas! Geef je onverzadigbare verlangen naar aardse bezittingen op. Wees gevoelig en ontwikkel sereniteit en tevredenheid. Wees tevreden met wat je door je inzet verdient en met wat je bestemming voor je klaarstaan heeft.')

 

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: Shankaracharya richtte vier 'matha's' (ashrams, kloosters) op in de vier windstreken van India: een in Sringeri in Karnataka in het zuiden, een in Dwaraka in Gujarat in het westen, een in Puri in Orissa in oosten en een in Jyotirmath (Joshimath) in Uttarakhand in noorden.

Projecten (humanitaire, ecologische, enz): De ashrams geven gratis medische hulp en medicijnen.

Boeken, DVD's, CD's: Gita Bhashya, Brahma Sutra Bhashya deel I en II, Vivekachudamani.

Websiteswww.sringeri.net , www.govardhanpeeth.org ,

Video's: Sringeri Sarada peetham , Adi Shankara -Sanskrit Movie(full)

 

 

 

 

 

tumblr site counter