Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Selvarajan Yesudian (1916-1998)

   

Selvarajan Yesudian (ook Selva Rajan Yesudian) incarneerde op deze aarde in Sholingur in  Zuid India op 25 februari 1916 en verliet deze aarde opnieuw op 26 oktober in 1998 in Zürich, Zwitserland. Zijn beide ouders waren arts. Als kind had Selvarajan een uiterst zwakke gezondheid en was hij zeer vaak ziek. Dit veranderde drastisch toen hij een yogaleraar ontmoette en begon met Hatha Yoga-oefeningen (Asana's, Pranayama, enz) en meditatie. Binnen een paar maanden verkreeg hij daardoor een uitstekende gezondheid en een sterk fysiek lichaam.

In 1937 vertrok hij naar Hongarije waar hij geneeskunde ging studeren. In Budapest ontmoette hij Elisabeth Haich, waar hij de rest van dit leven mee zou samenwerken. Ze begonnen met het geven van yogalessen en  voordrachten over yoga en spiritualiteit. Hiermee gingen ze jaren door, zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1948 echter moesten ze vluchten voor het Communisme. Ze wilden eigenlijk naar Californië, maar belandden in Zwitserland, waar ze zouden blijven.

In Zwitserland richtten ze een paar yogacentra op. In 1941 schreven ze samen het boek 'Sport en yoga' (oorspronkelijke titel in het Hongaars 'Sport és jóga'). Dit boek, hier uitgegeven door Ankh-Hermes, werd (en is nog steeds) een gigantisch succes. Het werd ondertussen in meer dan 20 talen vertaald en er werden wereldwijd al meer dan 4 miljoen exemplaren van verkocht! 'Sport en yoga' is een echte klassieker. Het heeft ervoor gezorgd dat honderdduizenden (miljoenen?) mensen in Oost en (vooral) West met yoga en meditatie begonnen.

Citaat : 'Des te moelijker de omstandigheden die je omringen des te beter zal je innerlijke kracht zich manifesteren'. (op de video hierboven staat dit citaat in het Spaans:'Cuanto mŕs adversas sean para vosotros las circunstancias que os rodeen mejor se manifestarŕ vuestro poder interior'.)

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: In Zürich: de Yoga-Schule Yesudian/Haich'. Verder ook in  St. Gallen , Bern en in Tessin de Yoga-Sommerschule in Ponte Tresa.

Projecten (humanitaire, ecologische, enz): Diverse Yesudian yogascholen geven specifieke cursussen gericht op lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Boeken, DVD's, CD's: 'Sport en yoga' en  'Yoga oefenboek'

Websites: Yesudian Yoga

Video's: Hatha Yoga nach Yesudian mit Rolf Victor Heim (Rolf Victor Heim is de belangrijkste leerling van Yesudian), Yesudian Yoga Osterseminar in Ponte Tresa

 

 

tumblr site counter