Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Swami Satyananda (1923 - 2009)

   

Swami Satyananda incarneerde in dit leven in Almora (nu Uttarakhand, Noord India) op 24 december 1923 en verliet deze planeet weer op 5 december 2009 in Rikhia (Jharkhand, India). Zijn ouders waren boeren. Reeds op jonge leeftijd las hij de klassieke Inidase schriften en leerde hij Sanskriet. Als tiener ging hij  in 1943 in de Sivananda Ashram (Rishikesh) wonen waar hij leerling werd van de bekende leraar Swami Sivananda. Hij werd er Swami (monnik) en verbleef er 12 jaren. Hij werkte er heel hard en stond toen o.a. al bekend als een zeer bekwaam Hatha Yogi.

Vanaf 1956 reisde hij, net als een hoop andere leerlingen van de grote Swami Sivananda, diverse keren naar het buitenland om de kennis over yoga en spiritualitieit te verspreiden. Zo bezocht hij Afghanistan, Nepal, Sri Lanka (toen nog Ceylon), Birma, AustraliŽ, Nieuw Zeeland, de VS, Colombia, BelgiŽ, enz. Zijn yoga-visie was die van Sivananda, nl een integrale aanpak op lichamelijk, mentaal en spiritueel vlak. Satyananda leerde het Westen ondermeer de heel interessante Hatha Yoga-techniek van de 'Yoga Nidra' (de 'yoga-slaap', dwz een diepe ontspanning).

In ondermeer AustraliŽ richtte hij een aantal yogacentra en ashrams op. Ook in India deed hij dat. De Bihar School of Yoga is daarvan de bekendste. Vele tienduizenden in Oost en West beoefenen nu een vorm van yoga en/of spiritualiteit door het werk van Swami Satyananda en zijn opvolgers.

Citaat van Swami Satyananda:'There have been many such people who have lived a disciplined life and still followed the path of purushartha, self-effort, while living in the world. They have done their duties, worked hard, but, in the midst of all, they were able to remain calm.' ('Er zijn heel wat mensen die, terwijl ze in de wereld leven, toch een gedisciplineerd leven leiden en het pad van 'purushartha' (zelf-discipline) kunnen volgen. Ze doen hun plichten, werken hard, maar, temidden van alles, zijn ze in staat evenwichtig te blijven').

 

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: Swami Satyananda richtte heel wat centra en ashrams op. Dit zijn er een aantal in AustraliŽ en Nieuw Zeeland, dit is er een in ItaliŽ, een in de VS en dit enkele in India.

Projecten (humanitaire, ecologische, enz): De door Satyananda opgerichte Sivananda Math organisatie steunt en beheert een aantal plattelandsprojecten in India.

Boeken, DVD's, CD's: Satyananda schreef een hele reeks boeken. Dit zijn er enkele:Asana Pranayama Mudra Bandha, Yoga Nidra, Surya Namaskara, Dynamics of Yoga, Yoga Education for Children, enz.

Websites: www.satyananda.net , www.yogavision.net , www.satyanandaitalia.net 

Video's: Evolution of Consciousness , Satyananda: Maha Mrityunjaya Mantra

 

 

 

tumblr site counter