Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Swami Satchidananda (1914-2002)

    

Swami Satchidananda incarneerde op deze aarde op 22 december 1914 als C. K. Ramaswamy Gounder in het dorpje Chettipalayam in Zuid India en verliet deze planeet op 19 augustus 2002 in de Zuidindiase staat Tamil Nadu. Reeds op heel jonge leeftijd was Ramaswamy geÔnteresseerd in yoga en spiritualiteit. Ook negeerde hij steevast de bestaande (strenge) kaste-regels. Deze eigenschap van tolerantie en wereldbroederschap kenmerkte ook de latere spirituele leraar.

Ramaswamy trouwde en werd zakenman. Na het overlijden van zijn jonge vrouw begon hij zich helemaal te wijden aan een leven van spiritualiteit. Hij bezocht diverse spirituele leraren, waaronder de bekende Ramana Maharshi. In 1949 ontmoette hij in Rishikesh (Noord India) Swami Sivananda, die zijn guru (leraar) werd en hem wijdde tot monnik met de naam Swami Satchidananda Saraswati. Satchidananda bekwaamde zich in diverse spirituele technieken en dischiplines, maar werd ook een heel bedreven Hatha yogi.

Zijn leraar, Swami Sivananda, struurde Swami Satchidananda naar Ceylon (nu Sri Lanka) waar hij gedurende heel wat jaren een ashram leidde in Kandy. Op vraag van de kunstenaar Peter Max bezocht hij in 1966 New York waar hij  met zijn yoga-onderricht begon en diverse spirituele centra oprichtte. In 1969 werd  Satchidananda in een klap wereldberoemd door zijn spirituele toespraak op het muziekfestival van Woodstock. Hij is ook te zien op de film over dit festival.

Satchidananda gaf ook onderricht in yoga in heel wat landen, waaronder ook BelgiŽ en Nederland. Zijn basis bleef echter de Verenigde Staten, waar hij heel wat centra oprichtte. Het bekendste is wel 'Yogaville', een gemeenschap die volledig gebaseerd is op yoga en spiritualiteit.

Citaat van Swami Satchidananda: "Yoga is not only learning to stand on your head but also learning to stand on your feet." (Yoga is niet alleen maar leren op je hoofd staan, het is ook het leren op je voeten te staan.)

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: In de VS en de rest van de wereld zijn er tientallen centra die gebaseerd zijn op de visie van Swami Satchidananda (en dus ook Swami Sivananda). Het bekendste centrum is Yogaville. Daarnaast zijn er de vele Integral Yoga Institutes. In Nepal, India en Sri Lanka zijn er ook enkele scholen gebaseerd op de visie van Satchidananda.

Projecten (humanitaire, ecologische, enz): Een aantal centra in de VS geeft yogacursussen in gevangenissen. Diverse centra geven ook veel aandacht aan de ecologische gedachte (zie hieronder de video 'Yogaville'). In Nepal, Sri Lanka en India lopen er vanuit enkele centra en ashrams ook humanitaire projecten.

Boeken, DVD's, CD's: Integral Yoga Hatha, The Integral Yoga Pocket Collection, The healthy Vegetarian, Yoga Sutras of Patanjali. Integral Yoga Hatha - DVD

Websites: Yogaville , Shakticom , Integral Institute New York , Integral Yoga Institute Coimbatore (India) , Integral Yoga Dorset (UK) , Service in Satchidananda

Video's: Yogaville , LOTUS - 25th anniversary , Our Life's Purpose

 

 

tumblr site counter