Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Rudolf Steiner (1861-1925)

 

Rudolf Steiner (Rudolf Joseph Lorenz Steiner) incarneerde op 25 (of 27) februari 1861 in Murakirŗly (toen Oostenrijk-Hongarije; heet nu Donji Kraljevec en ligt nu in KroatiŽ) en verliet deze aarde op 30 maart 1925 in Dornach (Zwitserland).

Rudolf was gevoelig, kunstzinnig en mediamiek. Op 9-jarige leeftijd zag hij een overleden tante in haar astraal lichaam. Op zijn eenentwintigste ontmoette hij Felix Kugotzki, die hem kennis zou bijbrengen over geneeskrachtige planten en kruiden en ook zijn spirituele leraar zou worden. In 1891 behaalde Steiner een doctoraat in de filosofie aan de universiteit van Rostock (Duitsland). Hij was ook actief in literaire en kunstzinnige middens.

Tot in 1912 was Steiner ook lid en leidinggevende figuur in de Duitse afdeling van de Theosofische Vereniging. In dat jaar ging hij zijn eigen weg en richtte de Antroposofische Vereniging op. De antroposofie is een synthese van de visie van Steiner. In 1913 werd in Dornach (Zwitserland) het eerste Goetheanum opgericht, waar veel van de culturele en spirituele activiteiten van de vereniging plaatsvonden.

In 1919 richtte Steiner de eerste Waldorf school op in Stuttgart, Duitsland. Later zouden er wereldwijd honderden van deze Steinerscholen worden opgericht. Ook was hij de grondlegger van de bio-dynamische landbouw, de euritmie, de antroposofische geneeskunde en veel meer. Steiner was een van die grote figuren die (vooral in het Westen) miljoenen mensen op spiritueel vlak geÔnspireerd heeft en dat nog steeds onverminderd doet. Het bedrijf Demeter en de Triodos Bank werken volgens antroposofische principes.

Citaat van Rudolf Steiner: 'Een geestelijk wezen dat incarneert in een menselijk lichaam om als mens in te grijpen in de ontwikkeling, zonder dat zij zogezegd zelf iets aan deze incarnatie heeft, zonder dat wat zij hier ervaart in de wereld voor haar zelf enige betekenis heeft, wordt in de wijsheid van het Oosten Avatar genoemd. En dat is het verschil tussen een leidend wezen, dat uit de mensheidsontwikkeling zelf is voortgekomen en een Avatar, dat een Avatarwezen voor zich zelf geen vruchten plukt uit haar fysieke incarnatie of uit de ene fysieke incarnatie, die zij doormaakt, want zij betrekt als wezen tot heil en vooruitgang van de mensen een aards lichaam.'

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: Wereldwijd (in Amerika, Europa, AziŽ, AustraliŽ en Afrika) zijn er honderden scholen, centra en groepen die gebaseerd op en geÔspireerd zijn door Rudof steiner en zijn visie. In BelgiŽ zijn er zo'n 25 Steinerscholen, o.a. in Aalst, Gent, Antwerpen, Brussel, Geel, Ieper, Tervuren, Namur (Namen), Tournai (Doornik), enz.

Projecten (humanitaire, ecologische, enz): De Anthroposofische Vereniging besteedt zeer veel aandacht aan allerlei sociale, medische, humanitaire en ecologische projecten.

Boeken, DVD's, CD's: De praktijk van het lesgeven, Over het voorgeboortelijke leven, Door de poort van de dood, Rudolf Steiner over muziek, enz.

Websiteswww.antroposofie.nlwww.steinerscholen.com , www.steinerschoolantwerpen.be , www.goetheanum.org , www.weleda.com , www.demeter-bd.nl , www.triodos.be

Video's: Rudolf Steiner (1861-1925) , Die Philisophie der Freiheit , Rudolf Steiner Zorg

 

 

 

tumblr site counter