Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Ramana Maharshi (1879-1950)

    

Sri Ramana Maharshi incarneerde op deze aarde als Venkataraman Aiyer (soms ook als Iyer geschreven) in Tiruchuli (zuid India) op 30 december 1879 en verliet deze wereld weer op 14 april 1950 in Tiruvannamalai (zuid India).

Hij ging naar de lagere school in Tiruchuli en later ook een jaar in Dindigul. Toen zijn vader stierf ging de familie wonen bij een broer van zijn vader, in Madurai. Daar was hij leerling aan de Scottís Middle School en daarna aan de American Mission High School. Hij was een goede leerling, maar studeren sprak hem toch niet erg aan. Vanaf zijn zestien jaar voelde hij zich om onduidelijke redenen reeds aangetrokken tot de berg Arunachala. Op zijn zeventiende (terwijl hij kerngezond was) voelt hij plots dat hij gaat sterven. Tijdens deze diepgaande ervaring realiseert de jonge Venkataraman zich dat hij niet het lichaam is, maar integendeel een onsterfelijk en eeuwig wezen! Zo bereikte deze grote spirituele leraar reeds op jonge leeftijd het Kosmisch Bewustzijn (ook 'Zelfrealisatie' genoemd). Deze realisatie is hem altijd eigen gebleven.

Een aantal weken later trok Venkataraman naar Tiruvannamalai, waar de berg Arunachala gelegen is. Hij kwam daar aan op 1 september 1896. Hij zal daar voor de rest van dit leven blijven. Eerst verblijft hij een tijd in de grote Arunachaleshwar tempel, later ook op diverse andere plekken. In 1897 gaat hij wonen in een grot op de Arunachala berg: de 'Virupaksha' cave. Hij is nu al bekend in Tirunnavamalai en omgeving. De mensen noemen de jonge wijze 'Brahmana Swami', later wordt dat Ramana Maharshi (Maharshi betekent Grote Wijze).

Meer en meer mensen kwamen hem opzoeken en er verzamelden zich ook enkele leerlingen rond hem. Na een aantal jaren gaan ze nog wat hoger op de berg wonen in 'Skandasramam'. De moeder van Ramana Maharshi en een jongere broer kwamen ook bij hem wonen. Een tijd na het overlijden van zijn moeder (in 1922) verhuisde iedereen naar de  voet van de berg, waar geleidelijk aan de Ashram (Ramanasramam) groeide. Mettertijd groeide ook het aantal westerse leerlingen. De bekendste waren Arthur Osborne, Paul Brunton en F.H. Humphreys.

Ramana Maharshi gaf nooit lange voordrachten. Hij gaf korte tips en adviezen, die de spirituele zoeker op weg zetten of zijn weg hielpen verlichten. Een zeer groot deel van zijn leven prak deze grote leraar zelfs helemaal niet. Zijn spirituele uitstraling ('darshan') was zo krachtig dat velen gewoon in zijn nabijheid kwamen zitten om zichzelf op te laden en inspiratie op te doen. Vaak werden hun vragen in stilte (telepathisch) beantwoord en hun problemen opgelost.

Citaat: 'That which is, is peace. All that we need do is to keep quiet. Peace is our real nature. We spoil it. What is required is that we cease to spoil it.' ('Dat wat is, is vrede. Het enige wat we moeten doen is stil zijn. Vrede is onze echte natuur. We verstoren die. Ophouden die vrede te verstoren is wat we moeten doen.')

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: De hoofdashram van Ramana Maharshi (de 'Ramanasramam'), waar hij zelf lange tijd verbleef, is in het zuidindiase Tiruvannamalai. Verspreid over gans India en de rest van de wereld zijn er honderden centra, ashrams en groepen die steunen op de visie van deze grote spirituele leraar. Zo zijn er centra in o.a. Delhi, Hyderabad, Madurai, Mauritius, de Verenigde Staten (Arunachala Ashrama),Canada (Arunachala Ashrama), Hongarije, Rusland, BraziliŽ, AustraliŽ, enz.

Projecten (humanitaire, ecologische, enz): Een aantal centra organiseert culturele en artistieke cursussen en workshops.

Boeken, DVD's, CD's: Er zijn nu wereldwijd meer dan 600 boeken van en over Ramana Maharshi beschikbaar in diverse talen. Hiern  volgt een kleine greep.The Spiritual Teaching of Ramana Maharshi, Talks with Sri Ramana Maharshi, The Collected Works Of Sri Ramana Maharshi, The Teachings of Ramana Maharshi in His Own Words. Een biografie over sri Ramana Maharshi door Arthur Osborne: 'Ramana Maharshi and the Path of Self Knowledge' en een van Han van den Boogaard: 'Leven en leer van Sri Ramana Maharshi'.

Websites: www.sriramanamaharshi.org , www.arunachala.org , www.sageramana.org , www.ramana-maharshi.org.uk ,

Video's: Ramana Maharshi Story, Arunachala and the Ashram of Sri Ramana Maharshi, Talks With Sri Ramana Maharshi, Ramana Maharshi Ashram

 

 

tumblr site counter