Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Ramakrishna  (1836-1886)

 

Ramakrishna (ook Sri Ramakrishna of Paramahansa Ramakrishna) incarneerde op deze aarde als Gadadhar Chattopadhyaya op 18 februari 1836 in het plaatsje Kamarpukur (Bengalen, Brits IndiŽ) en verliet deze planeet opnieuw op 15 augustus 1886 in Calcutta (Brits IndiŽ, nu: Kolkata, India).

Reeds toen hij klein was interesseerde Gadadhar zich in spiritualiteit en zocht hij yogi's en wijzen op in zijn omgeving. Een materialistische levenswijze interesseerde hem niet het minst. Hij bracht veel tijd door in de natuur en was een goed zanger en schilder. Een formele, schoolse opleiding zei hem weinig. Al vroeg begon het Kosmisch Bewustzijn zich in hem te manifesteren.

Toen Gadadhar (Ramakrishna) 16 jaar oud was ging hij zijn broer Ramkumar assisteren bij het priesterschap in de Kali-tempel in Dakshineshwar (Calcutta). Zijn broer stierf kort daarop en Ramakrishna nam deze taak volledig op zich. Zoals de gewoonte was werd hij uitgehuwelijkd aan de veel jongere Saradamani Mukhopadhyaya (later bekend als Sarada Devi). Ze zouden pas 13 jaar later gaan samenwonen. Sarada Devi werd een van zijn belangrijkste discipelen. Ramakrishna bleef vrijwel de rest van dit leven in deze tempel wonen.

Ramakrishna bewandelde diverse yoga-paden. Hij beoefende vooral de Bhakti Yoga (yoga van de toewijding) gericht op de Scheppende Kracht (God) als Moeder. Maar daarnaast beoefende hij ook andere oude yoga-systemen. Zijn belangrijkste persoonlijke leraars waren Bhairavi Brahmani en Totapuri. Mettertijd, en na de nodige moeilijkheden, bereikte Ramakrishna het Kosmisch Bewustzijn.

Ondertussen verzamelde zich een reeks leerlingen rond de grote wijze. De bekendste daaronder is zonder twijfel Swami Vivekananda, die zelf een van de Indiase spirituele reuzen zou worden. De Ramakrishna Mission zet het werk van Ramakrishna verder en is actief over heel India en in vele andere landen.

Citaat van Ramakrishna: 'Egoism, caused by ignorance, is the root-cause of all suffering.' ( Het egoÔsme, dat veroorzaakt wordt door onwetendheid, is de oorzaak van alle lijden)

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: De Belur Math (in Kokata, India) is de hoofdzetel van de Ramakrishna Math en de Ramakrishna Mission. De Ramakrishna Mission heeft afdelingen over de hele wereld.  Klik hier voor de lijst. Daarnaast zijn er miljoenen mensen die geÔnspireerd zijn door de leer en het leven van deze Indiase mysticus.


Projecten (humanitaire, ecologische, enz): De Ramakrishna Mission heeft tientallen humanitaire projecten lopen in India, Bangladesh, Birma en Sri Lanka.

Boeken, DVD's, CD's: Er zijn heel veel boeken geschreven over deze grote mysticus. 'The Gospel of Ramakrishna', geschreven door Mahendranath Gupta, ook gekend  als 'M', bevat gesprekken van Ramakrishna met leerlingen en bezoekers. 'Sr Sri Ramakrishna Kathamrita'  is de oorspronkelijk titel in het Bengaals. Twee biografieŽn over Sri Ramakrishna zijn: van Max MŁller 'R‚makrishna: His Life and Sayings' en van Romain Rolland: 'Life of Ramakrishna'. Nederlandstalig boek: 'Ramakrishna - Mens en boodschap'. Bij de centra zijn ook DVD's verkrijgbaar.

Websites: www.belurmath.org , www.advaitaashrama.orgwww.ramakrishna.us

Video's: Sri Ramakrishna Paramahansa , Belur Math (documentaire)

 

 

 

tumblr site counter