Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Rabindranath Tagore (1861-1941)

 

Rabindranath Tagore incarneerde op deze aarde op  7 mei 1861 in Calcutta (nu Kolkata), Brits-IndiŽ, en verliet deze dimensie terug op 7 augustus 1941 ook in Calcutta. Op jonge leeftijd begon hij reeds gedichten te schrijven. Later volgden ook verhalen, romans, toneelstukken, tekeningen, schilderijen en (2000!) liederen.

Zijn vader was Debendranath Tagore, die mede-oprichter was van de Brahmo Samaj (een sociaal-religieuze beweging die belangrijke hervormingen binnen het hindoeÔsme nastreefde). Een aantal broers en een zus van Rabindranath was ook zeer actief in aristieke kringen. Rabindranath zelf zou een artistieke reus worden in India en daarbuiten en de Nobelprijs voor literatuur krijgen in 1913.

Rabindranath Tagore was een echte wereldburger: hij studeerde een tijd in Engeland en reisde veel, o.a. naar Japan, de VS, Peru, Mexico, ArgentiniŽ, Thailand, MaleisiŽ, ItaliŽ, Frankrijk, Denemarken, Zwitserland en Duitsland. Hij was thuis in Oost en West.

Zelf had Tagore veel privť-onderwijs gekregen van (o.a.) zijn vader en zijn broer Hemendranath en hij zou dit principe van menselijk en persoonsgericht onderwijs verder zetten in Santiniketan waar hij een ashram/school, genaamd 'Patha Bhavana', oprichtte. Daar werd - vaak gezeten onder een boom - onderwijs gegeven. Aandacht voor kunst, intuÔtie en natuur waren belangrijke onderdelen in het onderricht. Patha Bhavana groeide uit tot de Visva-Bharati universiteit.

Citaat van Rabindranth Tagore:'The butterfly counts not months but moments, and has time enough.' ('Een vlinder telt niet in maanden, maar in momenten, en heeft toch tijd genoeg.')

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: Tagore richtte de school Patha Bhavan op, die later de Visva-Bharati University werd.

Boeken: Fireflies, The Gardener, Stray Birds, Stories from Tagore, Gitanjali, enz

Websites: www.visva-bharati.ac.in

Video's: Rabindranath Tagore documentaire (1961)

 

 

tumblr site counter