Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Plato - Πλάτων (427 v. Chr.-347 v.Chr.)

   

Plato (ook Platoon) incarneerde in (ongeveer) het jaar 427 v.Chr. in Athene (Griekenland) en verliet deze planeet in het jaar 347 v. Chr. ook in Athene. Plato 's ouders waren Ariston en Perictione. Zij behoorden tot de hogere Atheense klasse, die ook een grote politieke invloed had. In het gezin waren er nog twee broers (Adeimantus en Glaucon) en een zus (Potone). De jonge Plato studeerde ondermeer grammatica, muziek en filosofie. Hij stond bekend als een intelligent en bescheiden kind.

Socrates werd zijn belangrijkste leraar. Voor zijn veertigste maakte hij een aantal reizen naar o.a. ItaliŽ, SiciliŽ, Cyrene en Egypte. Na zijn terugkomst in Athene richtte hij de Academie (van Athene) op, waar hij zelf ook les gaf. Zijn meest bekende leerling is ongetwijfeld Aristoteles. Plato schreef zijn werken allemaal in de vorm van dialogen. Hij was (en is) een invloedrijk filosoof, die de eeuwige ethische waarden in de mens en in de mensheid onderkende en aanprees. Daarnaast had hij ook een grote metafysiche en spirituele kennis.

Zo beschrijft de soldaat 'Er' in Plato's werk 'De Republiek' een bijna-dood-ervaring. De beschrijving is zeer herkenbaar en vertoont veel gelijkenissen met hedendaagse beschrijvingen van BDE-ervaringen, van de parallelle wereld, van ontmoetingen met lichtwezens, enz.

In andere dialogen, nl 'Timaeus' en 'Critias' wordt verwezen naar Atlantis. Plato is daarmee de eerste (bekende westerse) schrijver die dit verdronken continent vermeldt.

Citaat van Plato: 'Elke ziel is onsterfelijk. Alles wat ziel is regeert over alles wat geen ziel heeft. Zij (de ziel) reist door de ganse Hemel, verschijnend in ťťn vorm, dan weer in een andere. Bij geboorterecht is de ziel van elke mens getuige geweest van de eeuwige waarheid. Anders zou hij nooit in dit sterfelijk lichaam geÓncarneerd zijn. Nochtans is het niet gemakkelijk voor de mens, in dit huidige leven,  herinnerd te worden aan een vorig leven.' Ook het gezegde 'Ken Uzelf' komt van Plato.

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: In 387 v.Chr. richtte Plato de Academie van Athene op. Deze bleef bestaan tot in 83 v.Chr. In 410 werd ze heropgericht door de neo-platonisten, maar in 529 definitief gesloten door keizer Justinianus.

Boeken: Phaedrus, Wetten, De Republiek, Critias, Timaeus, enz.

Websites: http://classics.mit.edu/Plato/republic.html

Video's: Plato - Encyclopedia channel , Plato over Atlantis

 

 

 

tumblr site counter