Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Paul Brunton (1898-1981)

   

Paul Brunton incarneerde op deze aarde in Londen (GB) op 21 oktober 1898 als R. Raphael Hurst. Om o.a. politieke redenen (hij werd in Brits IndiŽ verdacht van spionage) veranderde hij zijn naam in Paul Brunton en gebruikte ook een andere geboortedatum: 27 november 1898. Maar 21 oktober 1898 is wel degeijk zijn echte geboortedatum. Hurst werd (en is nog steeds) heel bekend onder zijn pseudoniem Paul Brunton. Hij verliet deze aarde op 27 juli 1981 in Vevey, Zwitserland.

In zijn vroege jeugd overleed zijn moeder. Zijn vader hertrouwde en door zijn stiefmoeder kwam Paul Brunton onder de invloed van de Christian Science beweging, die veel belang hechtte aan het genezen door gebed. Als jonge tiener begon PB (zoals hij zich vaak noemde) ook te mediteren en rond zijn twintigste was hij al sterk geÔnteresseerd in Oosterse wijsheid en esoterische kennis.

Brunton was actief als schrijver, journalist en had ook een esoterische boekenwinkel, 'The Atlantis Bookshop' in Bloomsbury (Londen). Hij reisde veel en bezocht ondermeer diverse landen in Europa, Mexico, China, India, de Verenigde Staten, Egypte en AustraliŽ. In India ontmoette hij een aantal spirituele leraren en mystici, die een grote indruk op hem maakten en hem spiritueel sterk beÔnvloedden. De belangrijste daaronder was waarschijnlijk de grote wijze Ramana Maharshi.

In een aantal boeken beschrijft hij deze ontmoetingen. Door zijn boeken bracht en brengt PB nog steeds mensen nader tot de Oosterse wijsheid en tot het spirituele pad. Ze worden nog steeds herdrukt en inspireren nog steeds tienduizenden in (vooral) het Westen. Dit is een van de grote verdiensten van PB.

Citaat van Paul Brunton: 'Every test successfully met is rewarded by some growth in intuitive knowledge, strengthening of character, or initiation into a higher consciousness.' ('Elke test die we met succes ondergaan wordt beloond met een groei in intuÔtieve kennis, de versterking van het karakter of een stap naar een hoger bewustzijn').

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: De  'Paul Brunton Philosophic Foundation' is gevestigd in de Staat New York (VS). Er is ook een centrum in Columbus, Ohio (VS). Er zijn ook nog spirituele centra, gebaseerd op de visie van PB, in CaliforniŽ, Zweden, Noorwegen, TsjechiŽ en BraziliŽ.

Projecten (humanitaire, ecologische, enz): De Paul Brunton Philosophic Foundation heeft een 'Prison Gift Project', waarin PB-boeken worden geschonken aan gevangenissen.

Boeken, DVD's, CD's: Nederlands: De geheime weg, Een heremiet in de Himalaya, Geheim Egypte, Geheim India, Hoger dan yoga. Engels: A Search in Secret India, The Secret Path, A Search in Secret Egypt, A Message from Arunachala, A Hermit in the Himalayas, The Quest of the Overself, The Inner Reality

Websites: www.paulbrunton.org , www.paulbruntondailynote.se , www.trigueirinho.org.br , www.theatlantisbookshop.com

Video's: Paul Brunton - The Quest , Paul Brunton met Ramana Maharshi en Swami Yogananda , Paul Brunton - Elemantary Meditation

 

 

 

tumblr site counter