Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Patanjali (150 v.Chr.- ?)

 

Patanjali incarneerde waarschijnlijk in (ongeveer) 150 v.Chr. in Gonardha  in zuid India. Over zijn leven is nauwelijks iets bekend, behalve dan dat hij de Thillai Nataraja Temple in Chidambaram bezocht en daar een werk schreef, de 'Charana Shrungarahita Stotram'. Hij is echter het bekendst door zijn 'Yogasutra's'.

Deze Yogasutra's zijn een synthese van spiritualiteit en bevatten de elementen die elk spiritueel pad bevat - of zou moeten bevatten. De Yogasutra's worden ook genoemd Raja Yoga (Koninklijke Yoga) of Ashtanga Yoga (Achtvoudige Yoga - van het Sanskriet 'ashta': acht en 'anga': hoek of deel).

De Raja Yoga omvat volgende punten:

1. Yama. Omvat: Ahimsa (geweldloosheid en respect voor alle levensvormen), Satya (waarheidszin, eerlijkheid), Brahmacharya (gematigdheid in alles, bijvoorbeeld in sexualiteit; voor moniken is dat het celibaat), Asteya (niet-stelen), Aparigraha (het niet begeren van andermans bezit; afwezigheid van jaloersheid)

2. Niyama. Omvat: Saucha (zuiverheid van het lichaam; een goeie lichaamsverzorging, een zuivere vegetarische voeding), Santosha (tevredenheid), Tapas (zuiverende discipline), Swadhyaya (spirituele studie), Ishwara Pranidhana (voortdurend bewustzijn van de Kosmische Intelligentie)

3. Asana. De zithouding (het beoefenen van de meditatiehouding en bij uitbreiding ook andere asana's of yogahoudingen)

4. Pranayama. De ademoefeningen houden het lichaam gezond en zijn ook een goede voorbereiding op de meditatie.

5. Pratyahara. Het 'terugtrekken' van de zintuigen van uiterlijke objecten . In de huidige maatschappij is alles gericht op het bevredigen van de zintuigen, die altijd gericht zijn op steeds meer nieuwe kicks en ervaringen.

6. Dharana. Concentratie. Een goede voorbereiding  op (en onderdeel van) de meditatie.

7. Dhyana. Meditatie.

8. Samadhi. Het bereiken van het Kosmisch Bewustzijn.

Als men - ieder binnen zijn eigen situatie - aandacht geeft aan deze 8 pijlers (vandaar de naam Ashtanga Yoga) zal men gestaag groeien in spiritualiteit.

Citaat van Patanjali: ' योगश्चित्तवृत्तिनिरोध ' : 'Yogash chitta vritti nirodhah'. ('Yoga is het stilleggen van de gedachtegolven').

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: Zeer veel ashrams en spirituele centra in India en ook wereldwijd zijn gebaseerd op de Achtvoudige Yoga van Patanjali.

Boeken, DVD's, CD's:  Yoga Sutra's, Mahabhyasa. Patanjali schreef waarschijnlijk ook een werk over de Ayurveda (de Indiase geneeskunde). CD's met de Yogasutra's zijn verkrijgbaar.

Websites: www.gutenberg.org/ebooks/2526 (de Yogasutra's van Patanjali).

Video's Patanjali Yoga Sutra - Chanting

 

 

 

tumblr site counter