Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

Neem Karoli Baba (?-1973)

  

Neem Karoli Baba (ook Neeb Karori Baba) incarneerde op deze aarde als Pundit Lakshmi Narayan Sharma in het plaatsje Akbarpur (staat U.P. in Noord India). Zijn geboortedatum is onbekend. Hij verliet deze wereld opnieuw op 11 september 1973 in Vrindavan (Noord India). Zijn ouders waren rijke brahmanen (de priesterklasse). Op heel jonge leeftijd (11 jaar) werd hij reeds uitgehuwelijkt, iets wat toen helemaal niet ongewoon was. Hij en zijn vrouw Rambeti kregen later drie kinderen.

Vanaf 1958 wijdde hij zich volledig aan spiritualiteit en meditatie. Hij trok ook een periode rond als sadhu en verwierf toen al op diverse plaatsen een zekere bekendheid. De mensen gaven hem diverse namen, o.a.: Tikonia Walla Baba, Tallaiya Baba en ook Chamatkari Baba (Mirakel Baba). Zijn naam Neem Karoli Baba zou komen van een plaatse Neem Karoli, waar hij uit een trein werd gezet omdat hij geen ticket had (als rondtrekkende sadhu bezat hij geen cent). Toen de trein opnieuw wilde vertrekken kwam die, na diverse pogingen, niet meer in beweging. Op aanraden van een paar passagiers nam men de sadhu terug aan boord en de trein vertok onmiddellijk.

Neem Karoli Baba volgde het pad van mededogen en toewijding aan mens, dier, natuur en aan de Kosmische Intelligentie.  Hij stond iedereen met raad en daad bij en inspireerde zich ook op de hindoegod Hamuman, die dienstbaarheid en toewijding symboliseert. Dit spirituele pad van de toewijding wordt vaak ook Bhakti Yoga genoemd. Zijn advies is: 'Love everyone, serve everyone'.

Hij kreeg mettertijd leerlingen rond zich en stichtte een paar ashrams. Neem Karoli Baba werd in het Westen bekend door het boek 'Remember Be Here Now' (1971), geschreven door de Amerikaan Dr. Richard Alpert (later bekend als Ram Dass). hierin beschrijft Ram Dass zijn ontmoeting met Neem Karoli Baba en de drastische verandering die Ram Dass daardoor onderging. Het boek bracht en brengt nog steed tienduizenden westerlingen op het spirituele pad.

Neem Karoli Baba bezat ook een aantal paranormale gaven: telepathische begaafdheid, helderziendheid, bi-locatie, vermogen tot materialisaties, enz. Van de 'wonderen' die hij verrichte zijn er honderden getuigenissen, zoals deze van Swami Chidananda, de opvolger van Swami Sivananda. Swami Chidananda maakte mee hoe Baba 8 sinaasappelen 'vermeerderde' tot 18 stuks!

Citaat: 'I don't want anything. I exist only to serve others' (Ik wens niets voor mezelf. Ik leef alleen om anderen te dienen).

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: Ashrams gebaseerd op de benadering van Neem (spreek uit 'Niem') Karoli Baba zijn in India: in Kainchi, Vrindavan, Rishikesh, Shimla, Bhumiadhar, Hanuman Gadi, Lucknow, Delhi en in de VS in Taos, New Mexico.

Projecten (humanitaire, ecologische, enz): De ashram in Delhi beheert twee scholen en een hospitaal. De Seva Foundation in de VS steunt miljoenen mensen in nood in diverse landen in AziŽ, Afrika en in de VS.

Boeken, DVD's, CD's: Geschreven door Ram Dass: 'Miracle of Love: Stories about Neem Karoli Baba' en 'Be Here Now'.

Websites: www.maharajji.com , www.neebkaroribaba.com

Video's: Mere Gurudev - Neem Karoli Baba , Julia Roberts over Neem Karoli Baba

 

 

 

tumblr site counter