Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Mahesh Yogi (1918-2008)

  

Mahesh Yogi (ook Maharishi Mahesh Yogi) incarneerde op 12 januari 1918 als Mahesh Prasad Varma in Chichli (India) en verliet deze aarde op 5 februari 2008 in Vlodrop (Nederland). In 1942 behaalde Mahesh een graad in de fysica aan de universiteit van Allahabad. In die periode werd hij ook leerling en secretaris van Swami Brahmananda Saraswati in Jyotirmath. In 1953 vertrok Mahesh naar Uttarkashi (in het huidige Uttarakhand, India).

Tegen 1955 had Mahesh een mantra-meditatie-techniek ontwikkeld: de Trancendental Meditation (Transcendente Meditatie). Deze TM-techniek maakte hij bekend door eerst in India rond te reizen en daarna ook wereldwijd heel wat landen te bezoeken en voordrachten en adviezen te geven. Zo bezocht hij (ondermeer) Thailand, MaleisiŽ, Frankrijk, Groot-BrittanniŽ, ItaliŽ, de VS, BelgiŽ, Zwitserland, Nederland, enz.

In 1967 werd de hele TM-beweging (en de mantra-techniek) ineens heel bekend doordat the Beatles ook met de techniek begonnen en die promootten. Ze bezochten - onder grote belangstelling van de pers - ook de ashram van Mahesh Yogi in Rishikesh (Uttarakhand). Ook andere bekende figuren zoals de Beach Boys, Donovan en Mia Farrow beoefenden de TM-techniek. Ondertussen zijn er enkele tienduizenden TM-leraars opgeleid en beoefenen miljoenen mensen wereldwijd deze meditatievorm.

Het is een verdienste van Mahesh Yogi dat hij de mantra-meditatie in het Westen bekend maakte. Ook was hij een van de eersten die de effecten van meditatie op wetenschappelijke basis liet evalueren. Tevens is het ook mede door de (grote) inbreng van Mahesh Yogi dat de Ayurveda (de Indiase oude geneeswijze) in het Westen doordrong.

Citaat van Mahesh Yogi: 'Meditation is the sharp tool to dig out the great treasure hidden within everybody's inner personality.' ('Meditatie is dat scherpe werktuig dat ons in staat stelt de grote schat op te graven die in ieder's diepe persoonlijkheid verborgen ligt').

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: Wereldwijd zijn er tientallen TM-centra, een aantal scholen en universiteiten.

Boeken, DVD's, CD's:  Engels: Transcendental Meditation with Questions and Answers by Maharishi Mahesh Yogi.  Nederlands: De wetenschap van het Zijn en de kunst van het leven.

Websites: www.tm.org  , www.transcendentemeditatie.nl

Video's: The Beatles en Mahesh Yogi , The Beatles en Mahesh Yogi -1968

 

 

 

tumblr site counter