Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

C.W. Leadbeater (1854 - 1934)

   

C.W.Leadbeater (Charles Webster Leadbeater) incarneerde op deze aarde op 16 februari 1854 in Stockport (UK) en verliet deze dimensie opnieuw op 1 maart 1934 in Perth (AustraliŽ). In 1861 ging het gezin naar Londen wonen, waar Charles' vader (Charles senior) bij de spoorwegen werkte. Deze overleed al toen Leadbeater 8 jaar was. Een paar jaar later verloor de familie ook nog eens al zijn geld toen de bank waar hun geld op stond failliet ging.

De jonge Leadbeater zorgde niet alleen voor zijn moeder, maar ging ook vastberaden verder met zijn zelfstudie. Zo bestudeerde hij o.a. astronomie en leerde hij zelf ook Frans, Latijn en Grieks. Hij werd Anglikaans priester in 1879. Mettertijd begon hij zich ook meer en meer te interesseren in paranormale en esoterische zaken en in 1883 werd hij lid van de Theosophical Society en ontmoette H.P.Blavatsky. 1884 vertrok hij naar India. Leadbeater werkte ook samen met Henry Steel Olcott, de oprichter van de Theosofische Vereniging.

In 1909 was het C.W.Leadbeater die in Adyar (Madras, India) de jonge Krishnamurti herkende als een potentieel belangrijk spritueel leraar. Hij zag dat de aura van Krishnamurti heel zuiver was. De geschiedenis bewees later dat hij gelijk had. Leadbeater werkte vele jaren samen met Annie Besant en was zeer actief in diverse landen (India, Ceylon/Sri Lanka, Broot-BrittanniŽ, AustraliŽ). Hij had ook een leidende functie in de Liberal Catholic Church. Er waren heel wat theosofen die hem hierin niet volgden.

Leadbeater was een sterk karakter, met grote kennis en een niet aflatend enthousiasme. Hij kreeg (daarom?) kritiek van zowel binnen de Theosofische Vereniging als van daarbuiten. Hoge bomen vangen altijd veel wind... C.W.Leadbeater heeft vele tienduizenden uit Oost en West in contact gebracht met spiritualiteit en met de aloude Oosterse wijsheid. Daarom alleen al verdient hij ieders waardering.

Citaat van C.W.Leadbeater: ' If we succeed in making some progress, if we rise to some higher level, then we are in a position to hold out a helping hand to those who have not yet reached so high.' ('Als we er in slagen enige voortuitgang te maken, als we een iets hoger niveau bereiken, zullen we in staat zijn een helpende hand uit te reiken aan hen die nog niet zover staan.')

 

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: Het internationale hoofdkwartier van de Theosophical Society bevindt zich in Adyar (Chennai,  India). Internationaal zijn er tientallen Theosofische Centra. C.W.Leadbeater richtte in Ceylon (nu Sri Lanka), samen met Henry Steel Olcott, de English Buddhist Society op. Dit is nu het Ananda College geworden, met meer dan 6000 leerlingen.


Projecten (humanitaire, ecologische, enz): Het Social Welfare Centre geeft o.a. gratis medische zorg.

Boeken, DVD's, CD's: Engelstalig: Leadbeater schreef heel wat boeken. Dit zijn er enkele: The Inner Life, A Textbook of Theosophy, Vegetarianism and Theosophy, Talks on the Path of Occultism, enz. Nederlandstalig: Aan gene zijde des doods, Aan hen die hunne dooden betreuren, Beschermengelen en andere ongeziene helpers, enz

Websites: www.ts-adyar.org , www.theosofie.net , www.theosophical-society.org.uk

Video's: Video met de stem van C.W.Leadbeater

 

 

 

tumblr site counter