Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Lahiri Mahasaya (1828-1895)

    

Lahiri Mahasaya incarneerde als Shyama Charan Lahiri op 30 september 1828 in het plaatsje Ghurni (Bengal Province, Brits-IndiŽ) en verliet deze aarde terug op 26 september 1895 in Benares (nu Varanasi), Brits-IndiŽ. Opmerkelijk is dat hij reeds op 4-jarige leeftijd al vaak in een meditatieve zithouding ging zitten. Dit kan er op wijzen dat hij in een vorig leven al intens bezig was geweest met yoga en meditatie.

In 1846 huwde Shyama Charan Lahiri met Kashi Moni. Ze kregen 5 kinderen. Lahiri werkte als boekhouder bij de Britse koloniale overheid, nl het 'Military Engineering Department'. In 1861 ontmoette hij Babaji. Deze initieerde hem in de Kriya Yoga en stimuleerde hem verder te groeien in meditatie en spiritualiteit. Lahiri Mahasaya, zoals hij bekend werd, bereikte het Kosmisch Bewustzijn en werd meer en meer bkend als spiritueel leraar. Hij kreeg meer en meer leerlingen rond zich, die hem opzochten in zijn huis in Benares (Varanasi). De bekendste leerling was ongetwijfeld Sri Yukteswar (de latere guru van Swami Yogananda).

Lahiri Mahasaya werd bekend in het Westen door het boek van Yogananda 'Autobiografie van een yogi'. Hij was een van de grote spirituele persoonlijkheden die India voortgebracht heeft. Daarnaast bezat hij diverse 'siddhi's' (paranormale gaven). Lees daarover meer in het boek van Yogananda.

Citaat van Lihiri Mahasaya: 'Meditate unceasingly, that you may quickly behold yourself as the Infinite Essence, free from every form of misery.' ('Mediteer onophoudelijk, zodat je vlug jezelf kunt zien als de Oneindige Essentie, die vrij is van alle lijden').

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: Het huis van Lahiri Mahasaya was een de facto ashram, waar hij veel bezoekers ontving en spirituele adviezen gaf. Een aantal van zijn leerlingen richtten diverse ashrams op.

Boeken: Lahiri Mahasaya schreef commentaren op een aantal bekende Indiase schriften, waaronder: de yoga Sutra's van Patanjali, De Bhagavad Gita, De Guru Gita en een aantal Upanishads.

Websites www.kriyayoga-mahavatarbabaji.com/index.php , Yogoda Satsanga Society of India , Self-Realization Fellowship (SRF) website

Video's: Lahiri Mahasaya Ashram Varanasi

 

 

tumblr site counter