Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Swami Krishnananda (1922-2001)

 

Swami Krishnananda incarneerde  in deze wereld op 25 april 1922 als Subbaraya in het plaatsje Puttur (South Kanara Dist., Karnataka State, Zuid India) en verliet deze aarde op 23 november 2001 in Rishikesh (Noord India). De familie waarin hij geboren werd was heel traditioneel en brahmaans (dwz van de priesterkaste). In deze context is het niet verwonderlijk dat hij al jong Sanskriet leerde en een grote kennis had van de Indiase Schriften.

Na een schoolopeleiding in Puttur en een korte loopbaan in een overheidsdienst trok Subbaraya naar het Noorden van India, waar hij (in 1944) ging wonen in de Sivananda Ashram in Rishikesh. Swami Sivananda werd zijn persoonlijke leraar, die hem in 1946 tot swami wijdde met de naam Swami Krishnananda.

In de Sivananda Ashram begon Krishnananda al gauw een belangrijke rol te spelen. Hij schreef artikels en boeken, typte manuscripten uit van Swami Sivananda, was betrokken bij de uitgave van het tijdschrift 'Divine Life', gaf lezingen, cursussen, seminaries en persoonlijke adviezen, begeleide meditaties en veel meer. Van 1961 tot 2001 was hij General Secretary van de Divine Life Society (Sivananda Ashram). Swami Krishnananda verliet nauwelijks de ashram. Hij reisde niet de wereld rond zoals vele van zijn collegas (o.a. de Swami's Chidananda, Satchidananda, Venkatesananda, Vishnudevananda, enz).

Door zijn jarenlange werk, vastberaden inzet en scherpe inzicht inspireerde Swami Krishnananda duizenden spirituele zoekers uit Oost en West. Zijn vele boeken blijven een spirituele bron van licht voor iedereen. Krishnananda is voor velen de ideale belichaming van Jnana (kennis en inzicht) en Karma (belangenloze inzet voor de medemens) Yoga.

Citaat van Swami Krishnananda: 'Life is essentially a system of adjustment of oneself to the laws of the universe.' ('Het leven is in essentie een proces waarin we ons leren afstemmen op de universele wetten').

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: zie Swami Sivananda. Swami Krishnananda was 40 jaar algemeen secretaris van de Sivananda Ashram.

Projecten (humanitaire, ecologische, enz): zie Swami Sivananda.

Boeken: The Study and Practice of Yoga (2 delen), Yoga as a Universal Science, Yoga of Meditation, In the Light of Wisdom, Philosophy of Life, enz. Swami Krishnananda schreef meer dan 40 boeken.

Websites: www.swami-krishnananda.org , www.dlshq.org  

Video's: The Nature of the Individual , Concentration and Meditation

 

 

 

tumblr site counter