Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Jiddu Krishnamurti (1895-1986)

 

Jiddu Krishnamurti (meestal gewoon 'Krishnamurti' genoemd) incarneerde op deze aarde in 1895 op 12 mei in de plaats Madanapalle,  bij Madras (nu Chennai), Zuid India. Hij verliet deze aarde in Ojai, (California, VS) op 17 februari 1986.  

Vanaf zeer jonge leeftijd werd Krishnamurti (samen met een jongere broer-Nityananda) opgeleid binnen de Theosofische Vereniging (Theosophical Society). Zijn directe begeleiders waren in hoofdzaak C.W. Leadbeater en Annie Besant. De bedoeling was dat Krishnamurti binnen de vereniging, de rol van wereldleraar zou gaan spelen. In die periode verbleef hij zowel in India als in diverse westerse landen. Mettertijd echter beginnen zich in de T.V. een aantal ontwikkelingen voor te doen waar Krishnamurti (en anderen) niet meer achter stonden.

Vanaf 1929 gaat Krishnamurti zijn eigen weg als onafhankelijk spiritueel leraar. Hij legt alle schriften, rituelen, tradities en georganiseerde religie naast zich neer en wijst iedereen op zijn eigen verantwoordelijkheid en inzet. Voor hem is spiritualiteit (religie) geen spelletje. Er is geen gemakkelijke weg naar de eenheid met de kosmische, scheppende Kracht. Een spiritueel leven vraagt een van-moment-tot-moment  bewust leven ('awareness').

Voor Krishnamurti moet de mens zich bevrijden van alle religieuze, psychische, politieke en nationalistische ketens en conditioneringen en zo echte vrijheid verwerven. In deze vrijheid is diep inzicht mogelijk en dit leidt tot het juiste handelen op geestelijk en materieel vlak.

Krishnamurti wijst ook op het gevaar van cynisme die alle menselijkheid uit de samenleving dreigt de verwijderen. Voor 'K' (zoals hij ook wordt genoemd) moeten juist onvoorwaardelijke liefde en mededogen de basis vormen voor een waardige maatschappij.

Krishnamurti reisde zijn hele leven lang de wereld rond om zijn heldere boodschap te verspreiden. Zijn jaarlijkse toespraken in Saanen (Zwitserland), Brockwood Park (Groot BrittanniŽ), Ojai (CaliforniŽ) en in India waren legendarisch en werden door duizenden mensen bijgewoond.  Hij richtte een aantal scholen op in AziŽ, Amerika en Europa waar volgens zijn educatieve kijk wordt onderwezen. K schreef ook tientallen boeken, die in vele talen werden vertaald en van zijn toespraken zijn veel DVD's  en CD's beschikbaar. Foto's hieronder: 1) De tent waarin Krishnamurti zijn toespraken hield en 2) op honderd meter daarvandaan, aan de overkant van de rivier de Saane, de camping waarop vele bezoekers verbleven.   

Naast zijn spirituele activiteiten was Krishnamurti ook enigszins gekend om zijn genezende kwaliteiten, dmv handoplegging (magnetisme). Daarvan getuigt ondermeer Vimala Thakar in haar boek 'On an Eternal Voyage'. Net zoals zijn moeder was K ook mediamiek: hij kon overleden mensen waarnemen (in hun astraal lichaam). Zo zag hij zijn overleden moeder meermaals.

Citaat van Krishnamurti: 'Een religieuze geest is nuchter, hij gaat uit van feiten. Feiten zijn wat er echt gebeurt, in de buitenwereld en ook in de binnenwereld... Een religieus leven is dus een ordelijk leven, een toegewijd leven, het houdt zich bezig met wat er zich feitelijk in je afspeelt, zonder enige illusie, zodat je een ordelijk, oprecht leven leidt. Als dat zo is, als daar niet meer aan te tornen valt, dan pas kunnen we gaan onderzoeken wat meditatie is.'

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: Er zijn 4 Foundations: De Amerikaanse, de Britse (Europese), de Indiase en de Latijnsamerikaanse met hun diverse zetels. Daarnaast zijn er scholen in Engeland (Bockwood Park), de VS (Ojai California), India (Rishi Valley, Varanasi, Chennai, Mumbai, Bangalore). Wereldwijd zijn er tevens honderden studiecentra, informatiecentra , educatieve initiatieven en gespreksgroepen.

Projecten (humanitaire, ecologische, enz): Alle Krishnamurtischolen hechten groot belang aan een ecologische opvoeding en hebben vaak hun eigen biologische groententuin. De Rishi Valley School in India heeft diverse landbouw-, water- en plattelandsprojecten.

Boeken, DVD's, CD's: The Awakening of Intelligence, The First and Last Freedom, The Future of Humanity, Beginnings of Learning, Education and the Significiance of Life, Laat het verleden los, De enige revolutie, Innerlijke eenvoud, Krishnamurti van dag tot dag. Mary Lutyens schreef een driedelige biografie: I: Krishnamurti - Jeugd en bewustwording, II: Krishnamurti - Jaren van vervulling, III: Krishnamurti - Weg zonder einde. Ook Pupul Jayakar schreef een interessante biografie van K.

Bij de stichtingen zijn DVD's  en CD's te verkrijgen.

Websites: www.jkrishnamurti.org , Vereniging Leerproject, www.kfoundation.org, www.kfa.org, www.kfionline.org, www.fkla.org, Krishnamurti Comitť BelgiŽ, Stichting Krishnamurti Nederland

Video's: Jiddu Krishnamurti with Huston Smith (1968), Krishnamurti - New York 1928, Ojai 1930 , 'A Unique Education' Brockwood Park School , Krishnamurti : Ojai, 1984. Part 1. Questions & Answers , Jiddu Krishnamurti & David Bohm

 

 

 

tumblr site counter