Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Krishna - कृष्णः (3228 v. Chr.-3102 v.Chr.)

   

Krishna (Sri Krishna, ook: Madhava, Gopala, Govinda, enz.) incarneerde op deze planeet op 19 juli 3228 v.Chr. in Mathura (in huidig Uttar Pradesh, India) en verliet deze dimensie weer op 17 (of 18) februari 3102 v.Chr. in Dwaraka (Gujarat, India). Krishna was het achtste kind in het gezin. Zijn vader was Vasudeva en zijn moeder heette Devaki.

De broer van Devaki, koning Kamsa, zag een bedreiging in de kinderen van zijn zus en liet de eerste 6 doden. De 7e (Balarama) kon ontsnappen en ook Krishna kon vluchten. Hij groeide op bij Nanda en Yasoda in het huidige Mathura. Later verhuisden ze naar Vrindavana. Zij waren koeherders en dus werd Krishna zelf ook een koe-jongen. Dat deed hij met veel zorg en liefde voor deze dieren. Hij speelde fluit, wat veel herders overal ter wereld ook doen. Al op heel jonge leeftijd vertoonde hij grote paranormale gaven (siddhi's).

Na een aantal jaren keerde Krishna terug naar Mathura, waar hij Kamsa versloeg en diens vader Ugrasena terug op de troon hielp. Krishna had als prins aan het hof van de koning een grote invloed.  Later verhuisde hij naar Dwaraka, waar hij een eigen koninkrijk vestigde, en huwde prinses Rukmini.

In de oorlog van Kurukshetra (tussen twee rivaliserende adellijke families) was Krishna de wagenmenner van zijn vriend Arjuna. Het gesprek dat beiden daar voerden is de basis van de Bhagavad Gita, voor velen het belangrijkste schrift uit India (en in de wereld). Daarin worden de diverse yoga's (spirituele paden) uitgelegd en wordt getoond hoe iedereen het Kosmische Bewustzijn kan bereiken. De Bhagavad Gita inspireerde (en inspireert) velen, waaronder: Gandhi, Albert Einstein, Aldous Huxley, J. Robert Oppenheimer, enz.

Na de oorlog van Kurukshetra trok Krishna zich terug in een woud om er te mediteren. Hij werd daar, per ongeluk, gedood door een jager, die een pijl op hem afschoot. Het lichamelijke overschot van Sri Krishna werd door Arjuna op rituele wijze verbrand. Sri Krishna wordt gezien als een van de grote Avatars.

Citaat van Sri Krishna: 'Hij wiens geest onberoerd is in tegenspoed en plezier, vrij van begeertte, vrees en afkeer, hij wordt een Sthidahi Muni (een gevestigde wijze) genoemd.'

 

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: Duizenden ashrams, tempels en centra in India en overal ter wereld zijn (grotendeels of helemaal) gebaseerd op de wijsheid van Sri Krishna.

Projecten (humanitaire, ecologische, enz): Ook veel humanitaire initiatieven en organisaties vertrekken vanuit de visie van Sri Krishna.

Boeken: de Bhagavad Gita , de Mahabharata, de Harivamsa, de Bhagavata Purana , Vishnu Purana.

Websites: www.dlshq.org/religions/gita.htm , www.dlshq.org/religions/krishna.htm

Video's: Bhagavad Gita in het Sanskriet ,  Dwarka Discovery under Sea , The Seven Temples of Vrindavana

 

 

 

tumblr site counter