Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Krishna Bai (1903-1989)

    

Krishna Bai (ook Krishnabai) incarneerde op deze aarde in 1903 en verliet deze wereld opnieuw in februari 1989. Reeds in haar jeugd haar Krishna Bai interesse voor spirituele zaken. Ze trouwde en kreeg twee kinderen. In 1928 overleed plots haar man. Hierdoor werd ze geconfronteerd met de beperkingen van dit bestaan en van het fysieke bewustzijn. Haar spirituele interessen wakkerden hierdoor nog meer aan.   

Het was in die periode van diepe crisis dat ze Swami Ramdas ontmoette. Hij werd haar geestelijke leraar die haar verder op het pad begeleidde. Krsihana Bai groeide vlug op tot een sterke spirituele persoonlijkheid en werd de belangrijkste medewerker van Swami Ramdas. Na een aantal jaren bereikte Krishna Bai het Kosmisch Bewustzijn.

Ze richtten samen (in 1931) een ashram op in Kerala (de 'Anandashram') en in 1954 maakten ze een reis rond de wereld waarbij Ramdas heel wat landen bezocht (o.a. BelgiŽ), veel voordrachten en adviezen gaf en veel westerlingen op het spirituele pad bracht. In het gezelschap bevond zich ook Rani Lalita Devi van Hyderabad. Ramdas was mede door de films van Arnaud Desjardins bekend geworden in het Westen.

Krishna Bai schreef haar autobiografie, 'Guru's Grace', waarin ze haar leven beschrijft en natuurlijk ook haar leerlingschap bij en samenwerking met Swami Ramdas. Ze is een vrouw van een hoog spiritueel niveau die duizenden spirituele zoekers blijft inspireren door haar eenvoud (lees grootsheid) en standvastig voorbeeld.

Citaat van Krishna Bai: 'We should develop a childlike nature. We should become innocent and pure like children.' ('We zouden allen een kinderlijke natuur moeten ontwikkelen en even onschuldig en zuiver worden als kinderen.')...  Een helende en krachtige boodschap voor een zieke, materialistische en cynische wereld.

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: Krishna Bai richtte, samen met haar guru Swami Ramdas, de mooie en sfeervolle Anandashram op. Deze bevindt zich in Kanhangad, Kerala, India. Ook in de rest van de wereld zijn er diverse centra die geÔnspireerd zijn door de visie van Ramdas en Krishnabai.

Projecten (humanitaire, ecologische, enz): De ashram in Kanhangad heeft een diervriendelijke boerderij (Goshala), gebaseerd op geweldloosheid ('ahimsa') en een keuken die gratis vegetarische maaltijden geeft aan de armen.

Boeken: Guru's Grace

Websites http://www.anandashram.org/html/about.html

Video's: Ramdas and Krishnabai , Anandashram, Kerala , Anandashram Daily Programs

 

 

tumblr site counter