Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Swami Jyotirmayananda (1931-)

    

Swami Jyotirmayananda (ook: Swami Jyotir Maya Nanda) incarneerde in dit leven op 3 februari 1931 in Dumari, Bihar (IndiŽ, toen Brits IndiŽ). Tijdens zijn studies aan de universiteit van Patna (Noord India) kwam hij in contact met de boeken van de bekende Swami Sivananda. Deze lectuur wakkerde zijn spirituele interesse aan. Sivananda werd later dan ook zijn persoonlijke spirituele leraar.

In 1953, toen hij al in de Sivananda Ashram in Rishikesh woonde, werd hij swami en kreeg de naam Jyotirmayananda. Heel wat jaren was hij leraar aan de Yoga Vedanta Forest Academy, die zich bevindt in de ashram. Hij was/is gespecialiseerd in de oude Indische schriften en in de Raja Yoga van de wijze Patanjali.

In het begin van de jaren 60 reisde hij naar Europa en Noord en Zuid Amerika, waar hij heel wat lezingen gaf en velen in contact bracht met de oude Oosterse wijsheid. In Puerto Rico richtte hij in 1962 de 'Sanatan Dharma Mandir' op. In 1969 verhuisde dit centrum naar Miami, waar het nog steeds werkzaam is, onder de naam Yoga Research Foundation.

Ook deze direkte leerling van de grote Swami Sivananda heeft in belangrijke mate bijgedragen - en doet dat nog steeds - tot de verspreiding van yoga, meditatie en spiritualiteit in het Westen. Swami Jyotirmayananda en zijn leerlingen geven lessen en workshops over yoga, hatha yoga, meditatie, spiritualiteit, vegetarisme, enz.

Citaat van Swami Jyotirmayananda:'Being universal in nature, Raja Yoga gives a deep insight into the mind and its powers, and into the mystic art of controlling the mind by the practice of concentration, meditation and samadhi (superconsciousness).' ('Door zijn universele aard geeft Raja een diep inzicht in de geest (mind) en zijn mogelijkheden en ook in de mystieke kunst van de beheersing van de geest (mind) door de beoefening van concentratie, meditatie en samadhi (bovenbewustzijn)').

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: Er is een ashramvan Jyotirmayanda werkzaam in Miami (VS) en een in Patna (india). Zie hieronder.

Projecten (humanitaire, ecologische, enz): Het centrum in India leidt een weeshuis.

Boeken, DVD's, CD's: Swami Jyotirmayananda schreef heel wat boeken. Dit zijn er enkele: Intezgral Yoga - The Secet to Enlightenment, The Art of positive Thinking, Applied Yoga, Integral Yoga Today, enz. Cd's zijn ook te koop via hun website (zie hieronder).

Websites: Yoga Research Foundation , International Yoga society

Video's: Diverse video's met Swami Jyotirmayananda

   

 

tumblr site counter