Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Swami Hridayananda (1914-2000)

    

Swami Hridayananda incarneerde als Chellamma Nair op 18 april 1914 in Perur in de zuidelijke deelstaat Travancore (nu Kerala), India. Ze groeide op in een heel orthodoxe hindoe familie. Ze huwde vrij jong en kreeg twee dochters. Later ging ze geneeskunde studeren aan het Lady Hardinge College, Delhi. In 1942 werd ze assistent chirurg aan het Government Opthalmic Hospital in Madras. In 1951 begon ze daar met een zelfstandige artsenpraktijk.

Door een (tweedehands) boek van Swami Sivananda begon ze zich te interesseren in spiritualiteit en yoga. In 1955 bezocht ze de Sivananda Ashram in Rishikesh, waar ze Sivananda ontmoette. Ze besloot daar te blijven. In 1956 werd ze ingewijd tot swami. Haar naam werd Swami Hridayananda. Vaak werd/wordt ze ook 'mataji' (geŽerde moeder) genoemd. Op de foto hiernaast is ze te zien, samen met Swami Sivananda, haar spirituele leraar.

In de Sivananda Ashram nam ze de leiding in de (gratis) Eye Hospital (oogkliniek) waar ze jaren in werkte en zeer bedreven was in delicate oogoperaties. Mettertijd begon ze meer en meer bekendheid te krijgen als spirituele leraar, ook in het buitenland. In de Benelux werd ze vooral bekend door het boek 'Een jaar bij de yogi's van India en Tibet' van Lily Eversdijk Smulders, die er haar ontmoetingen met mataji beschrijft en er ook een zelfgetekendportret van de swami in opnam.

Hridayananda kreeg meer en meer uitnodigingen in het buitenland en als gevolg daarvan reisde ze ondermeer naar Zuid-Afrika, BelgiŽ, Frankrijk en Nederland, waar ze voordrachten hield, individuele spirituele adviezen gaf en centra mee oprichtte. In Zuid-Afrika verbleef ze in de Ashram van Swami Sahajananda (ook een leerling van Swami Sivananda), in Frankrijk verbleef ze een tijd in een ashram in Auriol, een plaatsje bij Marseille.

Ze verliet deze aarde in 2000.

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: zie Swami Sivananda

Projecten (humanitaire, ecologische, enz): zie Swami Sivananda

Boeken, DVD's, CD's: In de jaren 1970 nam ze een LP op in Zuid-Afrika. In het boek 'Een jaar bij de yogi's van India en Tibet' (Ankh Hermes) kunt u over haar lezen.

 

 

tumblr site counter