Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Dalai Lama (Tenzin Gyatso) (1935 - )

   

De huidige (=14e) Dalai Lama incarneerde als  Lhamo Dondrup op 6 juli 1935 in de plaats Taktser (China). Hij is nu bekend onder de naam Tenzin Gyatso. Rond zijn tweede levensjaar werd de jonge Lhamo opgemerkt door een groep gespecialiseerde  Tibetaanse moniken, die al aanwijzingen hadden dat de incarnatie van de 13e Dalai Lama in die streek in China zou herboren worden. Doordat het kind beantwoorde aan een aantal vereisten, o.m. het herkennen van een hele reeks persoonlijke bezittingen van de vorige Dalai Lama erkende men hem, na verloop van tijd, als de incarnatie van de 13e Dalai Lama. Hij werd dus de 14e Dalai Lama voor de Tibetaanse Boeddhisten.

Hij werd, samen met zijn familieleden, naar Lhasa, de hoofdstad van Tibet, overgebracht waar hij een langdurige opleiding kreeg in 'wereldlijke' en spirituele zaken. Naast geestelijke leider was/is hij tevens de politieke leider van dit volk. Zijn hoofdverblijfplaats was daar het bekende politieke en religieuze centrum de 'Potala'. In de zomer verbleef hij dan een lange periode in de 'Norbulingka'.

Met de jaren nam Tenzin Gyatso daadwerkelijk meer en meer politieke en religieuze taken op zich. In de loop der jaren 40 vond er in buurland China een (vooral communistische) revolutie plaats waardoor het land in een turbulente situatie verkeerde. Deze situatie spoelde al enigszinds over naar Tibet. Later annexeerde China zelfs Tibet als provincie. De Dalai Lama bleef nog in Tibet tot 1959. Toen echter ervaarde hij zijn positie als onzeker en bedreigd. Hij tok naar India, waar hij sindsdien, samen met tienduizenden andere Tibetanen verblijft.

Niet alleen voor de Tibetanen en boeddhisten is de 14e Dalai Lama een grote bron van spirituele inspiratie, maar ook vele westerlingen zien in hem een groot spiritueel leraar. Zelf is hij daar heel bescheiden over, maar een feit is dat hij in het Westen ook heel populair is. Hij bezocht reeds meermaals BelgiŽ.

Citaat van de Dalai Lama (Tenzin Gyatso): 'Love and compassion are necessities, not luxuries. Without them humanity cannot survive'. ('Liefde en mededogen zijn noodzaken, geen luxe-artikelen. Zonder deze twee eigenschappen kan de mensheid niet overleven.')

 

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: Wereldwijd zijn er honderden centra, scholen en kloosters die geÔnspireerd zijn op de spirituele benadering van de Dalai Lama. Een aantal daarvan worden regelmatig ook bezocht door Tenzin Gyatso. Dat is het geval met het boeddhistische centrum in Huy (BelgiŽ), Yeunten Ling.

Projecten (humanitaire, ecologische, enz): Ook heel wat humanitaire projecten zijn geÔnspireerd en/of opgericht door de Dalai Lama. De Dalai Lama Trust is daar een voorbeeld van. In 1989 ontving Tenzin Gyatso de Nobelprijs voor de vrede.

Boeken, DVD's, CD's: De 14e Dalai Lama schreef al heel wat boeken. Dit zijn er enkele. Engelstalig: The Art of Happiness, How To See Yourself As You Really Are, The Good Heart. Zijn autobiografie is 'Freedom in Exile'. Nederlandstalige: De kracht van het mededogen, De kunst van het geluk, De weg naar het nirwana, Woorden van wijsheid, enz.

WebsitesDalai Lama Trust , www.dalailama.com

Video's: De Dalai Lama Bezoekt BelgiŽ (23.5.2012) ,  10 Questions for the Dalai Lama , The Dalai Lama Talks About Compassion

 

 

 

 

tumblr site counter