Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Swami Chidananda  (1916-2008)

   

Swami Chidananda incarneerde in deze dimensie op 24 september 1916 als Sridhar Rao in Mangalore (Zuid India) en verliet deze aarde op 28 augustus 2008 in Rishikesh (Noord India). Zijn vader was een rijke zamindar (landeigenaar) die een aantal dorpen en heel wat land bezat. Sridhar ging naar de lagere school in Mangalore en later ging hij naar de Muthiah Chetty School en het Loyola College, beide in Madras.

Reeds op jonge leeftijd had Sridhar Rao interesse in spirituele zaken en bezat hij een groot mededogen voor mens en dier. Zo bouwde hij op het land van zijn (rijke) vader hutten waarin hij melaatsen liet verblijven en hen verzorgde. Deze aandacht en zorg voor melaatsen zou hem de rest van zijn leven blijven kenmerken.

Hij werd geÔnspireerd door de boeken van o.a. Sri Ramakrishna en Swami Vivekananda, bezocht een aantal grote wijzen en beoefende meditatie en diverse vormen van yoga. Hij correspondeerde ook met Swami Sivananda van Rishikesh, die zijn perooonlijke leraar (guru) zou worden. In 1943 ging hij dan ook in de Sivananda Ashram wonen. Daar gaf hij lezingen en onderricht in ondermeer de Raja Yoga van Patanjali. In 1949 wijdde Sivananda hem tot monnik (sannyasin) met de naam Swami Chidananda.

In 1963 volgde Swami Chidananda zijn leraar Swami Sivananda op als hoofd van de Sivananda Ashram (en de Divine Life Society) in Rishikesh en bleef dat tot aan zijn mahasamadhi in 2008. Hij reisde een aantal keren zowat de hele wereld rond om de boodschap van spiritualiteit te verspreiden. Ook diverse landen in Europa, waaronder BelgiŽ, bezocht hij meermaals.

Citaat van Swami Chidananda: 'All outer conditions of the human world have their origin in the human mind and heart. If the heart is filled with love, it expresses in loving actions and loving relationship upon the outerside.' (Alle uiterlijke condities van de menselijke wereld hebben hun oorsprong in de geest en het hart van de mens. Als het hart vol is van liefde, dan zal zich dat naar buiten uitdrukken in liefdevolle handelingen en liefdevolle relaties.)

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: Zie Swami Sivananda. In Baliguali, een dorpje nabij Puri (Orissa), bevindt zich de 'Chidananda Hermitage Shanti Ashram'.


Projecten (humanitaire, ecologische, enz): Zie Swami Sivananda. Swami Chidananda is altijd betrokken gebleven bij de diverse melaatsenprojecten die gestart en begeleid werden vanuit de Sivananda Ashram. De Chidananda Hermitage Shanti Ashram in Baliguali heeft ook enkele ecologische projecten lopen.

Boeken, DVD's, CD's: Path to Blessedness, Daily Swadhyaya, Guide to Noble Living, Lectures on Raja Yoga, Light Fountain, enz.

Websites: www.chidananda.org , www.dlshq.org

Video's: Swami Chidananda in Spiritual Mood (heel mooi!) , Faces of India - Swami Chidananda (trailer)

 

 

 

tumblr site counter