Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Carlos Castaneda (1925 of 1935-1998)

         

Carlos Castaneda incarneerde op deze aarde op 25 december 1935 in São Paolo, Brazilië of in 1925 in Cajamarca, Peru. De eerste versie is van hemzelf, de tweede komt van anderen, die beweren dat ze zijn geboortegegevens hebben nagegaan. Castaneda verliet deze planeet terug op 27 april 1998 in Westwood (California, VS).

In 1951 emigreerde Castaneda naar de VS, waar hij in Los Angeles een schrijversopleiding volgde en later ook een opleiding in antropologie begon. Het is deze laatste opleiding die hem in contact bracht met de Yaqui-shamaan Juan Matus. Hij ging vele malen naar Mexico, waar don Juan Matus woonde. Don Juan (zoals hij nu wereldwijd gekend is) leidde Carlos Castaneda op in de oude shamanistische kennis.

In 1968 publiceerde Castaneda zijn eerste boek  ‘The Teachings of Don Juan: A Yaqui Way of Knowledge’. Dit werd een enorm succes. Honderdduizenden werden door het boek aangesproken en Castaneda werd er niet arm van. Dus kwam ook vlug de eerste kritiek: van (jaloerse) collega-antropologen die zeiden dat een antropoloog nooit mag deelworden van dat wat hij bestudeerd, dat het shamanisme dat Castaneda beschreef niet authentiek en traditioneel  was, dat don Juan geen Yaqui-indiaan was, dat hij zelfs niet bestond, enz. Het shamanisme van don Juan en dus ook dat van Carlos Castaneda was inderdaad niet het traditionele, met rituelen doorweven shamanisme uit Mexico. Het bevatte bovendien een aantal aspecten die kennelijk uit Oosterse benaderingen kwamen. Shamanen voegen nu eenmaal altijd hun eigen visies en ervaringen toe aan wat ze leerden van hun leraars. Carlos Castaneda heeft altijd de identiteit van don Juan beschermd door een pseudoniem te gebruiken en door zijn verblijfplaats niet te onthullen.

Ook de mainstream, bekrompen pers legde (en legt) zijn duit in het zakje: Castaneda was (te) rijk (hij had een villa en verdiende veel geld door zijn boeken), hij was een oplichter, had relaties met vrouwen, vertelde dat men onsterfelijk was. Ook haalde men     een paar ex-leerlingen boven die ontgoocheld waren dat Castaneda ziek geworden was (leverziekte) en zelfs daaraan gestorven was! Diezelfde pers suggereerde bovendien dat een wettelijk geadopteerde dochter van Castaneda zou overleden zijn door zijn schuld (Castaneda was toen wel al 5 jaar dood!).

De shamanen en 'brujos' van Latijns Amerika, waaronder Castaneda, hebben - in het algemeen - als leraars zeker niet het spirituele niveau van de grote meesters uit het Verre Oosten (India), maar toch verdient Carlos Castaneda een vermelding in deze lijst, alleen al omdat hij vele honderdduizenden westerlingen in contact bracht met een vorm van spiritualiteit, een nieuwe kijk toonde op de menselijke psyche en ook informeerde over een aantal interessante aspecten van de shamanistische levenswijze. Zijn  boeken blijven wereldwijd velen inspireren.

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: Castaneda gaf heel wat workshops en seminaries.

Boeken, DVD's, CD's: Nederlandstalig: De lessen van don Juan, Een aparte werkelijkheid, Reis naar Ixtlan, Kennis en macht . Engelstalig: The Teachings of Don Juan: A Yaqui Way of Knowledge, A Separate Reality: Further Conversations with Don Juan, Journey to Ixtlan: The Lessons of Don Juan, Magical Passes

Websites: www.shamanismeinmexico.com

Video's: Interview met Carlos Castaneda 1969 (door Theodore Roszak) , 

 

 

 

tumblr site counter