Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Arnaud Desjardins (1925-2011)

 

Arnaud Desjardins incarneerde op deze aarde op 18 juni 1925 in Parijs en verliet deze planeet weer op 10 augustus 2011 in Grenoble. Buiten de Franstalige wereld is hij niet zo bekend, maar hij is één van de belangrijke Europese spirituele pioniers en bracht vele westerlingen in contact met de authentieke oosterse spiritualiteit.

Zijn beide ouders waren protestant. Via zijn grootvader langs moeders zijde, die veel in het Verre Oosten had gereisd, ontwikkelde zich in de jonge Arnaud een interesse voor Azië. Deze interesse zou blijven voor de rest van zijn leven. Hij studeerde een tijd filosofie aan het Lycée Henri-IV in Parijs en ook even rechten aan de universiteit. Vanaf 1947 begint Desjardins te werken in het Franse filmmilieu. Ook deze omgeving zou zijn latere leven sterk bepalen.

In 1948 komt hij in contact met de visie van Gurdieff, later ook met die van o.a. Ramakrishna, Swami Vivekananda en Romain Rolland. Hij begint ook met de beoefening van Hatha Yoga. In 1959 trekt hij, samen met een broer, in een Peugeot, naar India, waar hij ondermeer Ananda Mayi Ma, Swami Sivananda en Swami Prajnanpad ontmoet. Deze laatste wordt zijn persoonlijke leraar (guru). Tijdens latere reizen in Azië ontmoet hij ook nog Swami Ramdas, de Dalai Lama (Tenzing Gyatso) en nog heel wat andere spirituele leraars.

Van 1952 tot 1974 werkt Arnaud Desjardins voor de ORTF (de Franse televisiezender). Onder andere voor deze zender maakte hij een aantal prachtige documentaires over (de wijsheid uit) het Oosten. Zelf verklaarde Desjardins later dat het maken van deze documentaires voor hem voorwendsels waren om spirituele plaatsen en personen te kunnen ontmoeten (en de kosten daarvoor te kunnen betalen). Zijn film 'Ashrams' uit 1959 is een zeer waardevol document.

In 1985 start Desjardins een centrum in Font d’Isière (in de buurt van Uzès,departement Gard). Dit wordt mettertijd te klein en in 1995 wordt een ashram opgericht in Hauteville, Saint-Laurent-du-Pape, in de Ardèche. De vereniging 'Les Amis d'Hauteville' leidt nu deze ashram.

Citaat van Arnaud Desjardins: 'Le rire pur, le rire d'enfant, commence avec la pleine acceptation de nos erreurs et préjugés.' ('De zuivere lach, de lach van een kind, begint met de volledige acceptatie van onze fouten en vooroordelen').

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: De vereniging les Amis d'Hauteville zet het werk van arnaus desjardins voort, o.a. in de ashram in Saint-Laurent-du-Pape.

Projecten (humanitaire, ecologische, enz): De ashram in Saint-Laurent-du-Pape werkt bewust volgens ecologische principes.

Boeken/Filmen/DVDs: Ashrams, Grands Maîtres de l'Inde, Yoga et Spiritualité, L'Hindouisme et Nous, Le Message des Tibétains, Les Chemins de la Sagesse (tomes I, II, III), enz. Desjardins maakte ook een aantal documentaires, waaronder 'Ashrams', Le Message des Tibétains (2 delen), Himalaya, Terre de Sérénité (2 delen). DVDs: zie hieronder.

Websites: www.amis-hauteville.fr , www.arnauddesjardinsdvds.com

Video's: Himalaya, Terre De Sérénité Les Enfants De La Sagesse  , The Message of the Tibetans 1 , The Message of the Tibetans 2 , Ashrams, au coeur de la spiritualité de l'Inde  ,

 

 

 

 

 

tumblr site counter