Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Ananda Mayi Ma (1896-1982)

   

Ananda Mayi Ma (ook Anondo Moyi Ma en Ananda Moyi Ma) incarneerde op deze aarde op 30 april 1896 als Nirmala Sundari in het plaatsje Kheora,in het Brahmanbaria District (toen Brits Indië, nu Bangladesh) en verliet deze dimensie weer op 27 augustus 1982 in Dehradun (Noord India).

Haar ouders waren heel arm en de kleine Nirmala ging slechts 2 jaar naar school. Reeds op heel jonge leeftijd (waarschijnlijk al van bij haar geboorte) had ze een Kosmisch Bewustzijn en dat is zo altijd gebleven.In 1908 huwde ze op 13 jarige leeftijd. In 1924 verhuisde ze naar Shahbag, waar haar man als tuinman in dienst trad bij de Nawab (adelijke titel) van Dhaka. In 1932 verhuisden ze naar Dehradun in het noorden van India, waar ze tot haar mahasamadhi (overgaan naar de astrale dimensie) veel zou verblijven.

Ondertussen was ze bekend geworden als mystica en yogini en men noemde haar Ananda Mayi Ma (Moeder die verblijft in Zaligheid). Velen zochten haar op voor spiritueel advies en ze reisde vele jaren rond in India met het doel de mens op het spirituele pad te brengen. Velen beschouwen haar als een avatar. Ananda Mayi Ma was ook paranormaal begaafd: ze was helderziend en telepathisch en genas ook mensen op paranormale wijze.

In het Westen is ze minder bekend, maar ze is zeker een van de groten in de Indiase spirituele traditie.  Veel grote spirituele leraars uit India ontmoetten haar, o.a.: Krishnamurti, Swami Yogananda, Swami Sivananda, Swami Chidananda, Mira Alfassa (de Moeder uit Pondicherry), Swami Ramdas, Mahatma Gandhi, enz. Op de foto links is Ananda Mayi Ma te zien tijdens de Khumba Mela in Hardwar van 1974.

Citaat van Ananda Mayi Ma: 'I find one vast garden spread out all over the universe. All plants, all human beings, all higher mind bodies are about in this garden in various ways, each has his own uniqueness and beauty. Their presence and variety give me great delight. Every one of you adds with his special feature to the glory of the garden' ('Ik zie het universum als één grote tuin. Alle planten, alle mensen, alle hoger-ontwikkelde wezens bewegen zich op diverse manieren in deze tuin. Ieder heeft zijn eigenheid en schoonheid. Hun aanwezigheid en diversiteit geven mij grote vreugde. Ieder van u draagt op zijn eigen manier bij tot de grootsheid van deze tuin').

 

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: In India zijn er 26 ashrams gebaseerd op de leer en visie van Ananda Mayi Ma. Ook in Bangladesh zijn er 3 Ananda Mayi Ma-ashrams. In Varanasi, Bhopal en Dehradun zijn er scholen gebaseerd op de visie van Ananda Mayi Ma. In Namisharanya (U.P) is er het 'Institute of Puranik & Vedic Studies & Research'.


Projecten (humanitaire, ecologische, enz): In Varanasi is er het Mata Anandamayee Hospital. In diverse centra in India zijn er gratis homeopathische behandelingen en medicijnen beschikbaar voor de armen.

Boeken, DVD's, CD's: Matri Vani, Sad Vani, Words of Sri Anandamayi Ma.  Biografie door Richard Lannoy: Anandamayi Her Life and wisdom

Websites: www.anandamayi.org , www.shreeshreeanandamayeesangha.in 

Video's: Video Gallery , Documentary on the life of Sri Sri Anandamayi Ma Franse documentaire van Arnaud Desjardins

 

 

 

tumblr site counter