Spirituele leraars                              

 

 

 

 

Home

Alfabetische lijst van leraars

Krishnamurti

Sri Aurobindo

Swami Sivananda

Ramana Maharshi

Satya Sai Baba

Babaji

Neem Karoli Baba

Swami Yogananda

Ananda Mayi Ma

Ramakrishna

Links

 

     

 

 

 

 

www.spiritueleleraars.com

 

 

Alexandra David-Néel (1868-1969)

  

Alexandra David-Néel incarneerde op deze aarde als Louise Eugénie Alexandrine Marie David op 24 oktober 1868 in Saint Mandé (Parijs, Frankrijk) en verliet deze wereld terug op 8 september 1969 in Digne (Zuid Frankrijk). Haar vader was een Franse Hugenoot en haar moeder was katholiek en van Scandinavische oorsprong. Toen ze 6 jaar was verhuisde het gezin, om politieke redenen, naar Brussel (Elsene). Daar zou ze een groot deel van haar jeugd doorbrengen.

Het reizen zat haar toen al in het bloed, want op haar 17e maakt ze alleen en zonder geld een (korte) reis naar Zwitserland. Alexandra is ook gefascineerd door de natuur en heeft ook een grote interesse voor het spirituele. Deze drie eigenschappen zouden haar hele verdere levensloop bepalen.

Ze reist ook naar Spanje, Noord Afrika, Engeland en in 1890/1891 ook al naar Brits Indië. In 1904 trouwt ze met Philippe Néel, een ingenieur bij de spoorwegen. Dit huwelijk zou weinig betekenen, want in 1911 vertrekt Alexandra al naar het Verre Oosten, waar ze vele jaren verblijft en rondreist. In 1924 reist ze illegaal, vermomd en in het gezelschap van een Tibetaanse monnik (lama Yongden) naar Lhasa. Over de reizen in Tibet, India, Sikkim, Japan en China schrijft ze een aantal boeken. Ze verdiept zich in het bijzonder in de oude esoterische en spirituele kennis van Tibet en brengt die later dan ook mee naar Europa.

Na haar scheiding met Philippe Néel gaat ze in 1928 in Digne (Provence) wonen. Daar bouwt ze Samten-Dzong, haar spirituele thuishaven. Ze schrijft haar boeken, geeft lezingen in diverse Europese steden en ze blijft ook reizen (tot in de jaren 50).

De grote verdienste van Alexandra David-Néel is dat ze het Westen in contact bracht met de Oosterse (vooral Tibetaanse) spirituele erfenis. Tienduizenden westerlingen begaven zich (en nog steeds) door haar op het spirituele pad.

Citaat van Alexandra David-Néel: 'Intellectuel n’est pas toujours synonyme d’intelligent'. ('Intellectueel' is niet altijd synoniem voor 'intelligent').

Ashram(s)/spirituele centra/scholen: Samten-Dzong, het huis waar Alexandra vele jaren woonde, is nu een heel actief cultureel centrum. Het bevat een museum over haar en is open voor iedereen.

Projecten (humanitaire, ecologische, enz): De organisatie Alexandra David-Néel/Samten-Dzong steunt een hele reeks projecten voor Tibetaanse weeskinderen in India.

Boeken, DVD's, CD's: Frans:Voyage d'une Parisienne à Lhassa, Mystiques et Magiciens du Thibet, Le lama aux Cinq Sagesses, enz. Nederlans: Pelgrims, rovers en demonen, Een vrouw trekt door Tibet, Mystiek en Magie in Thibet.  DVD: Alexandra David-Néel, te verkrijgen bij de culturele vereniging.

Websites: www.alexandra-david-neel.org

Video's: Alexandra David-Néel - Documentaire van de ORTF , Alexandra David-Néel - Nederlandse documentaire

 

 

 

tumblr site counter